Home POLITIKA Imenovanje Gašića pokazatelj Vučićeve osionosti

Imenovanje Gašića pokazatelj Vučićeve osionosti

SHARE

Premijer potvrdio da će bivši ministar odbrane biti postavljen za novog direktora BIA

Hadžić: Premijer želeo nekoga za koga misli da je lojalan * Vučić: Gašić je izdržao godinu i po dana bez funkcije * Šutanovac: Možemo da očekujemo potpunu politizaciju BIA

Postavljanje bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije pokazatelj je osionosti Aleksandra Vučića, kaže za Danas Miroslav Hadžić, predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Prema njegovim rečima, u “normalnoj zemlji” čovek takve biografije ne bi ni bio razmatran za ovu poziciju.

– Vučić je očigledno na čelu BIA želeo nekoga za koga misli da je lojalan. Međutim, pitanje je ko koga tu kontroliše, pošto se između vrha službe i političara uspostavlja klijentelistički odnos. Uvek postoji mogućnost da se delovi BIA pobune protiv novog direktora – navodi Hadžić.

On ističe da postavljanje čoveka koji nema nikakvo iskustvo rada u službama bezbednosti ne mora po sebi da predstavlja problem.

– U brojnim zapadnim zemljama, predsednici i premijeri postavljaju svoje ljude na čelo obaveštajnih službi. Međutim, u tim zemljama postoje institucije koje osiguravaju zakonitost postupanja tih službi. Problem je što su u Srbiji institucije samo fiktivne – kaže Hadžić.

loading...

Za razliku od njega, bivši zamenik načelnika Resora državne bezbednosti Zoran Mijatović nije želeo bliže da komentariše postavljanje Bratislava Gašića.

– Radeta Bulatovića su pravo iz pritvora doveli na čelo BIA. U tom kontekstu besmisleno je komentarisati postavljenje Bratislava Gašića, kratko je rekao Mijatović.

Podsetimo, višednevnim medijskim spekulacijama o imenovanju Bratislava Gašića, juče je na put stao aktuelni premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrdivši da će bivši ministar odbrane ubuduće voditi BIA.


– Da, on će biti šef BIA, izdržao je godinu i po dana bez ijedne funkcije. On ima mnogo dobrih kvaliteta, on je čovek koji sve zna o bezbednosti, naveo je Vučić, dodajući da je novi šef BIA “veoma vredan, posvećen čovek, odan svojoj državi”.

Njegovo mišljenje ne deli i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, koji je u jučerašnjem saopštenju naveo da sa Gašićevim postavljenjem na čelo BIA Srbija nastavlja da klizi u stvaranje policijsko-stranačke države, čiji je aparat odan samo i isključivo Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

“Bratislav Gašić nedostojan je bilo kakve javne funkcije, a posebno onih na kojima može ozbiljno da našteti bezbednosnim i nacionalnim interesima naše zemlje. Sa Gašićem na čelu BIA, možemo da očekujemo nebrojane skandale, ali i još opasnije – potpunu politizaciju ove civilne agencije i nastavak stvaranja policijsko-stranačke države čiji je aparat odan samo i isključivo Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci”, navodi se u saopštenju DS-a.

Prema Šutanovčevim rečima, Bratislav Gašić je kao ministar odbrane urušio Vojsku Srbije i ceo sistem odbrane, ugrožavao vladavinu prava i zloupotrebljavao institucije jedinog do kraja reformisanog sistema u zemlji, koji se još dugo vremena neće oporaviti od njegovog mandata u kome je smanjen budžet, plate i dnevnice, ukinute razne sledujuće beneficije, dok su investicije svedene na kontraverzne građevinske poduhvate.

Svoj stav o novom direktoru BIA, putem saopštenja podelili su i članovi grupe Protiv diktature, jedne od frakcije studenata nastalih na nedavnim uličnim protestima. Oni smatraju da je Gašić, zbog brojnih afera koje su izašle u javnost za vreme njegovog mandata na mestu ministra odbrane, nedostojan visoke funkcije.

Podsetimo, Bratislav Gašić je bio ministar odbrane od 2014. do 2016. godine. Za vreme njegovog mandata u martu 2015. godine u blizini aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu pao je vojni helikopter u kojem je sedam osoba izgubilo život. Iako je i sam Gašić izjavljivao da je shodno svojim ovlašćenjima doneo odluku da se angažuje helikopter, tužilaštvo je došlo do zaključka da nema prostora za pokretanje istrage. Sa mesta ministra smenjen je početkom 2016. godine nakon seksističke uvrede na račun novinarke televizije B92.

 

Gašić ne želi da komentariše

 

Bivši ministar odbrane i visoki funkcioner Srpske napredne stranke Bratislav Gašić juče u kratkom razgovoru za Danas nije želeo da komentariše izjavu Aleksandra Vučića da će on biti postavljen za novog direktora Bezbednosno-informativne agencije.

 

Izvor Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here