Home POLITIKA Haradinaj: Ako budem premijer, za 90 dana će biti formirana vojska Kosova

Haradinaj: Ako budem premijer, za 90 dana će biti formirana vojska Kosova

SHARE

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je i kandidat za premijera izjavio je da će Vojska Kosova, ukoliko dobije poverenje naroda, biti formirana u prvih 90 dana mandata nove vlade tokom kojih će nastojati da ubedi Srbe da shvate da je vojska u njihovom interesu.

“Ako se to ne postigne, mi ćemo pronaći druge načine za stvaranje vojske”, rekao je Haradinaj za RTK i dodao da je isti period dovoljan za pravosudne reforme i zaključivanje ugovor o demarkaciji sa Crnom Gorom kako bi Kosovu bila odobrena vizna liberalizacija.

Prema Haradinajevim ocenama Srbi će, ukoliko razmišljaju sami bez mešanja Beograda, glasati za vojsku, koja je u njihovom najboljem interesu, jer žive na Kosovu.

“Siguran sam da će Srbi biti vrlo mudri i shvatiti da je to u interesu njihove bezbednosti”, rekao je Haradinaj.

On je naveo i da je pokretanje novog procesa o demarkaciji sa Crnom Gorom važan korak kao znak da se ide napred, i ponovio da je trenutna verzija neprihvatljiva.

Vulin: Haradinaj nastavlja da preti Srbima

loading...

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocenio je danas da kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj izjavama o formiranju kosovske vojske nastavlja da preti Srbima.

On je u saopštenju izrazio nadu da će međunarodna zajednica reagovati na te pretnje.

Vulin je rekao i da su Srbi bili proterivani ili ubijani “kad god je Hradinaj odlučivao o Srbima i ubeđivao ih šta je dobro za njihovu bezbednost”.

“Nadam da će svet reagovati na ovako otvorenu pretnju, a i ako ne bude reagovao – Srbi će morati”, rekao je on.

Vulin je pozvao Srbe da se još jednom okupe oko Srpske liste i ne dozvole da “se bilo kakvim rasipanjem glasova omogući da Haradinaj pronađe neke Srbe koji će poslušati to što on traži”.

“Država Srbija je jasno stala uz Srpsku listu i vidi je kao jedinu mogućnost da se od ovakvih pretnji i napada na Srbe odbranimo jedinstvenim stavom”, rekao je on.

Parlamentarni izbori na Kosovu raspisani su za 11. jun. Srpske partije imaće na izborima šest lista – pet političkih stranaka i jedna koalicija. Liste sa kandidatima predale su Srpska lista, Progresivna demokratska stranka, Samostalna liberalna stranka, Srpski patriotski savez, Napredna snaga Kosova i jedna koalicija.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here