Home DRUŠTVO Galeriji naloženo da se iseli iz zgrade u centru Niša

Galeriji naloženo da se iseli iz zgrade u centru Niša

SHARE

Iako je Agencija za restituciju Galeriju “Srbija” vratila naslednicima nekadašnjih vlasnika pre skoro četiri godine, gradske vlasti ni pred samo iseljenje fonda Galerije, nisu našle prostor za 1.500 dela jugoslovenske i srpske baštine, nastala od 1965. godine do danas.

Iz ove ustanove su, kažu, dobili nalog od Grada da se isele iz ovog prostora do 1. juna, ali ne i predlog gde da prebace slike, grafike, skulpture i ostala dela, koja su, navode, deo najvrednije umetničke zbirke u centralnoj Srbiji.

„Nama jedino preostaje na ulicu ili u Gradsku kuću da unesemo ova dela. Taj predlog će možda i uslediti i možda će da se opamete i shvate ozbiljnost situacije“, kaže direktor GSLU Milić Petrović.

„Srbija je u kompletnom sunovratu u domenu kulture, jer jedna od najvrednijih zbirki doživljava traumu, nepoštovanjem umetnika od strane gradskih vlasti. Galerija će jedina ispaštati jer mora naslednicima da se plaćaju penali, odnosno stanarina ukoliko se ne iselimo do 1. juna. Na ovo su nas upozorili iz Grada uz naredbu da napustimo zgradu“, dodaje Milić Petrović.

Većnica zadužena za kulturu Jelena Mitrovski tvrdi da umetnine sigurno neće završiti na ulici. „Gledamo da na najbolji mogući način rešimo taj problem i biće to brzo rešeno. Neće biti dovedeni u situaciju da ne znaju šta će sa delima. Mi imamo isti cilj, nismo suprotstavljene strane, radimo svi na tome. Taman posla, vrednim umetničkim delima neće ništa faliti, na najbolji mogući način će biti to rešeno“.

loading...

Za izložbeni prostor, dodala je, koristiće se ubuduće Oficirski dom kao “privremeno ili trajno rešenje”.

Međutim, iz GSLU kažu da sastanci sa gradskom vlašću nisu bili konstruktivni i upravo lokalnu samoupravu smatraju odgovornom za to što su ovu ustanovu kulture stavili “pred svršen čin” i doveli u situaciju da strahuju za svoj opstanak, iako se godinama znalo da će zgrada koju koriste biti vraćena vlasnicima.

Izvor: Južne vesti, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here