Home POLITIKA Formiran Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom na čelu sa...

Formiran Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom na čelu sa Nikolićem

SHARE

Odluka o formiranju Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom na čijem će čelu biti odlazeći predsednik Tomislav Nikolić, objavljena je u najnovijem Službenom glasniku, javlja Beta.

U odluci se navodi da je zadatak Saveta da razmatra, usmerava i koordinira sprovođenje Sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije i Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Takođe, zadatak Saveta je i da razmatra i usmerava saradnju Srbije i Kine u vezi sa sprovođenjem strategije Kine “Jedan pojas – jedan put” na teritoriji Srbije.

Predsednik i članovi Saveta imenuju se posebnim aktom Vlade, a Savet ima sekretara koji učestvuje u radu Saveta bez prava odlučivanja. Sekretar Saveta je direktor Kancelarije Nacionalnog saveta.

Nadležni državni organi dužni su da sarađuju sa Savetom.

loading...

Sredstva za rad Saveta obezbeđuju se u budžetu Srbije, a prostorije za rad Saveta obezbediće Vlada, navodi se u odluci.

U “Službenom glasniku” objavljena je i Uredba o osnivanju Kancelarije Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnju sa Rusijom i Kinom.

Kako se navodu u uredbi, Kancelarija je služba Vlade i njen zadatak je da obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Kancelarijom rukovodi direktor Kancelarije koga, na predlog premijera, postavlja Vlada na pet godina.

Direktor Kancelarije ima zamenika i pomoćnike koje Vlada, na predlog direktora, postavlja takođe na pet godina.

Podsetimo, Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će kada mu bude istekao predsednički mandat, 31. maja, podneti zahtev za odlazak u penziju, ali je naveo da to ne znači da se neće baviti politikom.

Nekoliko dana kasnije, na novinarsko pitanje da li ostaje u politici je odgovorio: “videćemo” dodajući da se on ne bi više bavio politikom, ali da je uspostavio dobre kontakte koje mogu da pomognu Srbiji.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here