Home DRUŠTVO DOK SE DECA LEČE SMS ONA ARČI PARE GRAĐANA! Zorana spiskala 4.000.000...

DOK SE DECA LEČE SMS ONA ARČI PARE GRAĐANA! Zorana spiskala 4.000.000 NA PRIVATNE DOKTORE

SHARE

 Iako već imaju plaćeno zdravstveno osiguranje, 350 radnika Ministarstva građevinarstva ide i na sistematske preglede kod privatnika o trošku poreskih obveznika

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, počastila je nedavno, o trošku građana Srbije, zaposlene u svom ministarstvu kompletnim sistematskim pregledom u privatnom domu zdravlja, a ovo luksuziranje koštaće građane tačno 3.989.880 dinara!Po osobi 11.000 dinaraMihajlovićeva je, naime, u cilju prevencije i očuvanja zdravlja, organizovala za oko 350 radnika ministarstva na čijem je čelu specijalističke preglede u privatnom domu zdravlja i laboratorijske analize u privatnoj laboratoriji, i zahtevala da kompletan sistematski pregled radnik može da obavi u toku jednog dana, i to od 8.00 do 17.00 časova.

Na taj način su državni službenici, iako imaju zdravstveno osiguranje, dobili priliku da bez čekanja i zakazivanja provere svoju krvnu sliku, vid i gustinu kostiju, ali i da urade brojne ultrazvučne preglede.

Svaki Zoranin radnik koštaće nas preko 11.000 dinara, što je, bar prema onome što se do sada zna, apsolutni rekord kad je u pitanju razbacivanje na privatne doktore.

Kad se tome doda da danas, u 21. veku, lečimo teško bolesnu decu skupljanjem novca u SMS i humanitarnim akcijama, ovakav način trošenja državnih para je za svaku osudu.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da je sve u skladu s važećim zakonskim propisima.

Preventivno

loading...

– U skladu sa Aktom o proceni rizika radnih mesta i radne okoline i preporukom specijaliste medicine rada da poslodavac organizuje i obezbedi iz svojih sredstava zaštitu zdravlja zaposlenih, putem obavljanja preventivnih pregleda, planiran je i organizovan sistematski pregled za zaposlene – navode u ministarstvu.

Raširena praksa
TABAKOVIĆEVA I BAJATOVIĆ SLALI SVOJE

Pre Mihajlovićeve, milione dinara za neobavezne preglede zaposlenih u istom domu zdravlja i istoj laboratoriji u kojoj se pregledaju i Zoranini radnici prošle godine ostavili su i JP „Srbijavode“ i Nacionalna služba za zapošljavanje, dok je praksu organizovanja sistematskih pregleda u privatnim domovima zdravlja prva započela još 2008. Kancelarija za evropske integracije, na čijem čelu je tada bila Tanja Miščević, a zatim su taj primer krenuli da slede i „Srbijagas“, Narodna banka Srbije, Ministarstvo prosvete.

Milojko Arsić
NEKA VRSTA KORUPCIJE

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, u razgovoru za Kurir kaže da ovakvo ponašanje državnih institucija može da upućuje i na neku vrstu korupcije.
– Ukoliko sistematski pregledi mogu da se obave u državnim domovima zdravlja, a pritom se javna preduzeća i institucije opredeljuju za privatnike, onda je nesumnjivo da postoji neka vrsta dogovora između onog ko traži uslugu i onog ko je za uslugu angažovan. Naročito što državni organi svojim ponašanjem ni na koji način ne bi smeli da podstiču rad privatnog zdravstvenog sektora – objašnjava Arsić.

Izvor: Kurir

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here