Home POLITIKA "Ministar policije preti – građani dođite"

"Ministar policije preti – građani dođite"

SHARE

Organizatori protesta na dan Vučićeve inauguracije o mitingu SNS koji najavljuje Nebojša Stefanović

*”Protest protiv diktature”: Nije kontramiting, već prirodan tok naše borbe*”Sedam zahteva”: Kad god da inauguracija bude, pozivamo građane da na miran način iskažu nezadovoljstvo

Najavu Nebojše Stefanovića, ministra policije i potpredsednika Srpske napredne stranke, da će SNS na dan inauguracije Aleksandra Vučića organizovati veliki skup u znak podrške novoizabranom predsedniku, predstavnici organizacija koje su ranije najavile proteste kako bi izrazile bunt protiv tog događaja ocenjuju za Danas kao pretnju ministra.

Oni još intenzivnije pozivaju građane da se odazovu njihovom demonstracijama na dan inauguracije.

Stefanović je medijima rekao da se ne zna tačan dan inauguracije, a da je SNS prijavio skupove za više datuma u junu. “Pozvaćemo građane da nam se pridruže, ali se takođe nadamo da tog dana niko neće praviti kontramitinge. Takve stvari nikome neće doneti ništa dobro, kao što nisu ni ranije, pa upravo zato ni SNS na skupove drugih nije odgovarala kontramitinzima”, dodao je Stefanović.

U pokretu “Sedam zahteva” za Danas kažu da žele da upute sugestiju vladajućoj koaliciji da novac namenjen da se plati ljudima da dođu, radi, kako ističu, simuliranja veće brojnosti onih koji su zadovoljni stanjem u Srbiji, usmeri na konkretne probleme građana.

– Neki od tih problema su, na primer, opasnost da KBC “Dragiša Mišović” bude ugrožen zbog potencijalnog oduzimanja opreme od strane izvršitelja ili činjenica da teško bolesnoj deci i odraslima život zavisi od SMS poruka-donacija građana, ocenjuju u “Sedam zahteva”.

loading...

Komentarišući reči Stefanovića da se ne organizuju kontramitinzi, u ovom pokretu kažu da ta molba, s obzirom na iskustvo, može da se shvati samo kao pretnja.

– Pozivamo građane da, kad god da inauguracija bude, koliko god kratko vreme za organizovanje bude bilo, na miran način iskažu nezadovoljstvo okupljanjem u isto vreme – kažu predstavnici “Sedam zahteva”.

Oni zaključuju da “naši politički protivnici nisu oni koji su egzistencijalno ugroženi ili primorani da prisustvuju mitingu Srpske napredne stranke, već vlast koja građane gura u siromaštvo i neslobodu”.

Jelena Anasonović, ispred “Protesta protiv diktature”, oštro osuđuje potez vlasti da prikrije datum ceremonije inauguracije, u nadi da izbegne okupljanje građana koji bi da iskažu svoje nezadovoljstvo izbornim procesom i ishodom.


– Posebno bismo želeli da istaknemo zloupotrebu funkcije Nebojše Stefanovića, koji u ime svoje stranke zakazuje preventivno datume skupa jer ne želi da otkrije tačan dan, ističe sagovornica našeg lista.

Ona napominje da okupljanje “Protesta protiv diktature” nije nikakav kontramiting, kao što Stefanović, kako kaže, pokušava da nametne – već prirodan tok “naše borbe koja je počela 3. aprila, dan nakon predsedničkih izbora”.

– Najavljeni miting podrške Aleksandru Vučiću na dan njegove inauguracije će biti pokazna vežba šta sve gomilanje moći u rukama jednog čoveka može da ostvari. Siguran sam da će, kao i po ko za koji put svi javni resursi i službe biti angažovani da se napravi “spektakularno dešavanje naroda” i tako još jednom pokaže ko je ovde “glavni” – kaže za Danas Dobrica Veselinović iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

On podseća “doktora” Stefanovića na slučajeve “protesta” njihovih udruženja kao što su “Daj patku tati” u Novom Sadu, kao i skupove nepostojeće organizacije “Beograd za sve” povodom postavljanja kamena temeljca za kompleks Beograd na vodi, te skupa ispred Skupštine Srbije povodom donošenja Leks specijalisa za Beograd na vodi, kao i grupe za aplaudiranje i skandiranje koja se pojavila na suđenju protiv nedeljnika NIN… “Izgleda da zakon ne važi baš za sve isto, zar ne, ministre?”, zaključuje Dobrica Veselinović.

 

Preuzimanje, nova vlada, inauguracija

 

Aleksandar Vučić izjavio je da će dužnost predsednika Republike preuzeti 30. ili 31. maja u skladu sa zakonom, a da će datum održavanja inauguracione svečanosti biti posle 20. juna. Vučić je novinarima, posle predavanja na Fakultetu bezbednosti, rekao da će se sastav nove vlade znati 11, 12. ili 13. juna, jer želi da inauguraciju dočeka sa novom vladom, prenosi FoNet.

 

Pokret: Vučiću ne podcenjuj građanre

Pokret “Sedam zahteva” saopštio je u večeras, povodom izjave Aleksandra
Vučića da Srpska napredna stranka i Vlada Srbije nemaju nikakve veze sa dešavanjima u KBC Dragiša Mišović da se čudi da se premijer-predsednik nije pojavio zajedno sa Zlatiborom Lončarem da simulira javnosti kako spašava bolnicu iz krize koju su sami izazvali.

“Zamolili bismo gospodina Vučića da, posle poludecenijske vladavine, ne potcenjuje inteligenciju građana i pokušava da razloge za trenutno katastrofalno stanje u zdravstvu i sferi rada svaljuje na svoje prethodnike – ne zato što oni nisu odgovorni, već zato što je politika koju sprovode ista”, piše u saopštenju.

 

Radnicima Goše i bilo koje druge fabrike nije potrebno pomagati, to jest izigravati spasioca, već im obezbediti sigurna radna mesta, pristojne zarade i mogućnost da rade bez ucena i gaženja dostojanstva, navodi Pokret “Sedam zahteva”.

 

Svakome ko je svakodnevno egzistencijalno ugrožen jasna je veza između SNS i lečenja dece putem SMS donacija, ali iskreno verujemo da vladajućoj nomenklaturi, koja je privatizovala državu i podredila je sopstvenim interesima, nije, zaključuje taj pokret.

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here