Home POLITIKA Opozicija: Politizacija tajnih službi, SNS ponosna što ima Gašića

Opozicija: Politizacija tajnih službi, SNS ponosna što ima Gašića

SHARE

Nakon izjave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će Bratislav Gašić biti novi šef Bezbednosno-informativne agencije, poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su da je to nedopustivo i da je to dokaz da Srbija “srlja u ponor”.

Poslanik Demokratske stranke i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Radoslav Milojičić rekao je da je to “direktno mešanje SNS-a” i upitao “da li će BIA direktno služiti za razručanavanje sa svim ljudima koji drugačije misle i drugačije govore?”.

Lider Nove stranke Zoran Živković je kazao da je odluka da član predsedništva stranke obavlja funckiju direktora BIA presedan i da toga nije bilo ni kod “Tita, Rankovića, ni u Sovjetskom savezu, KGB-u…”.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao ocenio je da da Gašić nema kvalifikacije da bude direktor BIA i da na tom mestu treba da bude državni službenik, a ne partijski kadar.

Poslanik Srpske radikalne stranke Miroslav Mirčić naveo je da je to ko će biti na čelu agencije manje važno od toga da počnu da se rešavaju nagomilane afere i nerešena ubistva.

loading...

S druge strane, predstavnici vladajuće Socijalističke stranke Srbije ocenjuju da Gašić može posvećeno i odgovorno da obavlja taj posao.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević na navode opozicije da je to uvod u diktaturu rekao da opozicija u svemu vidi diktaturu i pritiske i da to što je neko pripadnik bilo koje političke partije ne znači da ne može odgovorno i ozbiljno da obavlja određenu funkciju.

Milićević je kao dokaz da Gašić može odgovorno obavljati posao pomenuo “i da je imao vidljive rezultate dok je bio na čelu Ministarstva odbrane”.

SNS: Ponosni smo da imamo Gašića

Rezultate Gašića kao ministar odbrane podvlači i Srpska napredna stranka u svom saopštenju. Oni dodaju da je stranka ponosna ponosna što ima ljude poput Bratislava Gašića, koji će kao novi šef BIA štititi isključivo interese Srbije i dati maksimalni doprinos bezbednosti zemlje i njenih građana.

Ta stranka je navela da je Gašić, koji se zbog neprikladne izjave “da voli novinarke koje lako kleknu”, kako su rekli, “povukao sa funkcije ministra odbrane”.

“Bio je jedan od najboljih ministara o čemu svedoče rezultati – “očuvanje suverenosti naše države, preporod srpske vojske i unapređenje položaja svih pripadnika Vojske Srbije”, naveli su u saopštenju.

Janković: Politizacija tajnih službi

Predsednik Pokreta “Slobodni građani Srbije” Saša Janković ocenio da imenovanje Gašića predstavlja politizaciju tajnih službi i banalizaciju državnog posla ali da tako nešto nikoga ne treba da začudi.

“Šta je čudno što je Gašić direktor BIA ako je predsednik političke stranke koordinator svih službi bezbednosti. Aleksandar Vučić je predsednik političke stranke i istovremeno dobija operativna saznanja svih službi. Pa to je definicija definicije politizacije tajnih službi i odavno već u svim aspektima života neki amateri vode jako ozbiljne resore. Zašto bi oblast bezbednosti bila izuzeta?”, rekao je Janković agenciji Beta.

Šutanovac: Gašić nedostojan funkcije direktora BIA

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac osudio je danas odluku premijera jer se, kako je saopštio “stvara policijsko-stranačka država”.

“Bratislav Gašić nedostojan je bilo kakve javne funkcije, a sa njim na čelu BIA možemo da očekujemo nebrojane skandale i još opasnije potpunu politizaciju ove civilne agencije i nastavak stvaranja policijsko-stranačke države čiji je aparat odan samo i isključivo Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Demokratske stranke u saopštenju je naveo da je Gašić kao ministar “urušio Vojsku Srbije i ceo sistem odbrane, ugrožavao vladavinu prava i zloupotrebljavao institucije”.

Podsetimo, Bratislav Gašić je sa mesta ministra odbrane smenjen 5. februara 2016. godine zbog seksističke izjave upućene novinarki TV B92 početkom decembra 2015. godine. Uvreda je izazvala brojne kritike novinarskih udruženja i javnosti.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here