Home POLITIKA Odložen dolazak izvršitelja u KBC Dragiša Mišović

Odložen dolazak izvršitelja u KBC Dragiša Mišović

SHARE

Dolazak izvršitelja u KBC Dragiše Misović, koji je zakazan za jutros u devet časova, odložen je.

Ispred bolnice su se okupili aktivisti brojnih organizacija kako bi pružili podršku zaposlenima u ovoj ustanovi, usled najavljenog popisa i plenidbe imovine bolnice. Protest zaposlenih je otkazan jer je vest o odlaganju stigla uoči zakazanog skupa. Kako je okupljenim novinarima rekao direktor KBC Dragiša Mišović Radisav Šćepanović, uvažen je zahtev bolnice za odlaganje izvršenja presude o plenidbi imovine.

On je rekao da se nada da će sudski proces dovesti do pozitivnog ishoda za bolnicu, i rekao da će za eventualne loše posledice biti odgovoran osnivač bolnice, odnosno Vlada Srbije.

Ispred KBC Dragiša Mišović okupili su se aktivisti “7 zahteva”, Protest protiv diktature, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Anarhosindikalistička organizacija, SKOJ…

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar došao je u KBC Dragiša Mišović nešto pre devet časova, zadržao se u zgradi uprave ove bolnice oko 15 minuta da bi se potom obratio novinarima rečima da će sa bolnicom biti sve u redu.

loading...

Grupa građana i aktivista okupljena ispred tokom njegove izjave uzvikivala je: “Lopovi, lopovi”, “Ua, zemunski klan”… Lončar je rekao da je dobro što je došlo do ovakve situacije jer su, kako je naglasio, neke maske pale. Na pitanje na koje maske misli, Lončar nije dao odgovor. On je rekao da ne želi da se meša u sudske odluke, pitajući nezadovoljne građane, koji su za razliku od novinara, tražili dodatno objašnjenje kako se uopšte došlo u situaciju da se popisuje i pleni imovina bolnice.

Ministar Lončar je potom napustio dvorište bolnice, a građani su ga ispratili glasno skandirajući protiv njega i države.


Inače, pored Lončara stajao je direktor KBC Dragiša Mišović, koji je rekao da rad bolnice nije ugrožen. Upitan zbog čega je sada promenio izjavu u odnosu na prošlu nedelju, on je rekao da je njegova izjava izvučena iz konteksta i da to nikada nije rekao.

Kako je Šćepanović ranije izjavio za Insajder.net, izvršitelji su danas trebalo da dođu u bolnicu kako bi popisali stvari i obeležili ih markicama, što je prvi korak pred plenidbu imovine. On je istakao da je uputio molbu Komori izvršitelja da se izvršenje odloži, jer ukoliko se bude plenila pokretna imovina – aparati, vozila – bolnica neće moći da funkcioniše na adekvatan način.

„Oni su prvo pokušali da se naplate preko računa, ali to nisu mogli, jer bolnica nema prihode. Ako dođe do plenidbe stvari biće ugrožen rad bolnice i sigurnost pacijenata,“ rekao je tada Šćepanović.

Izvršitelji u bolnicu su stigli po izvršnoj presudi u korist 76-ogodišnje Simonide Tanasijević, kojoj bolnica za plac od 12 ari, treba da isplati 1,1 milion evra. Zbog ovog duga bolnica je već godinu dana u blokadi. Radisav Šćepanović, direktor KBC „Dragiša Mišović“, rekao je za Insajder.net da je bolnica podnela žalbu Višem sudu, ističući da to zemljište odavno nije u posedu bolnice, jer je u međuvremenu promenilo dva vlasnika.

Prema pisanju Insajdera, ova zdravstvena institucija je na udaru izvršitelja od aprila ove godine zbog 12 ari zemlje, u Kronštatskoj ulici broj 7 koje navodno pripada Simonidi Tanasijević. Sporno parče zemlje je u oktobru 1960. godine nacionalizovala država, a zatim ga je 1963. KBC “Dr Dragiša Mišović ” kupio od Narodnog odbora Opštine Savski venac i platio ga u tri rate. Zemljište u Kronštatskoj je u međuvremenu promenilo još dva vlasnika. Prvo ga je od bolnice “Dr Dragiša Mišović” kupio Dom časnih sestara koje su tu izgradile kuću, a zatim su tu zemlju 1992. prodale preduzeću “Koling”, koje je u stečaju i koje je, prema pisanju medija, i dan-danas upisano na toj parceli.

Postupak protiv bolnice pokrenut je 2011. godine. Vlasnica zemljišta Simonida Tanasijević koja ju je dobila u nasledstvo od strica, dobila je pravosnažno slučaj na sudu i prošle godine je došlo rešenje o izvršenju.

 

Pokret “7 zahteva”: Bićemo i dalje u pripravnosti

 

Pokret “7 zahteva” saopštio je jutros nakon protesta ispred KBC Dragiša Mišović da se praksa sprečavanja izvršitelja da ugrožavaju živote ljudi, bilo popisivanjem i konfiskovanjem opreme bolnice, bilo izbacivanjem građana iz stanova, ustalila se kao vid organizovanja zajednice protiv nehumanog postupanja vlasti i onih koji direktno sprovode njihovu politiku.

 

“Budući da smo svesni da će ova priča imati nastavak, te da će se izvršitelji pojaviti onda kada pomisle da građani nisu spremni da odbrane bolnicu, i nadalje ćemo biti u pripravnosti kada je reč o ovoj i svakoj sličnoj situaciji”, dodaje se u saopštenju pokreta.

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here