Home POLITIKA NOVI SKANDAL U HRVATSKOJ Od Srba traženo da plate rušenje sopstvenih kuća

NOVI SKANDAL U HRVATSKOJ Od Srba traženo da plate rušenje sopstvenih kuća

SHARE

Foto: Profimedia.rs

Hrvatske vlasti donele su odluku da Srbi sami treba da plate rušenje i uklanjanje oronulih i uništenih kuća koje su im spaljene tokom akcije “Oluja”, a tim povodom ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da će država sigurno reagovati.

“Blic” piše da su vlasnici kuća u istočnom Gospiću dobili račune u iznosu od 700 do 2.700 evra za uklanjanje svojih nekadašnjih domova i da su oni stigli na osnovu Zakona o građevinskoj inspekciji iz 2013. godine koji je lokalnim samoupravama omogućio uklanjanje ruševina o trošku vlasnika.

“Ima tu mnogo nerešenih pitanja, a upravo imovina Srba je nešto što još nije rešeno. Ja ću u svakom slučaju reagovati i razgovaraćemo sa svim relevantinim ljudima i institucijama kako da rešimo to pitanje” rekao je Dačić za “Kurir” u izdanju od ponedeljka.

Kako navodi list, ako Srbi ne plate rušenje i uklanjanje svojih oronulih i uništenih kuća, izgubiće dedovinu.

loading...

Troškovi rušenja iznose između 700 i 2.500 evra.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac kaže da je već bilo sličnih pokušaja.

“Bilo je pokušaja da se uklone ostaci kuća koje su porušili nepoznati počinioci. Čak je i jedan diplomata predlagao da se te kuće maknu da ne bi narušavale lepote Hrvatske. Bilo je i onih koji su donosili takve odluke na nivou grada i opština…Međutim, Hrvatska ima obavezu ne da uklanja kuće koje su srušene u sklopu politike proterivanja Srba nego da ih obnovi na zahtev vlasnika”, ističe Pupovac.

On je dodao da ako vlasnici ne žlee obnovu, onda je na njima da odluče šta hoće jer je to njihovo vlasništvo.

Autor: Tanjug

Izvor: Alo

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here