Home DRUŠTVO Miloš Janković: Nalaze Zaštitnika građana o Savamali niko nije osporio

Miloš Janković: Nalaze Zaštitnika građana o Savamali niko nije osporio

SHARE

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković izjavio je da su prošle godine u Savamali porušena osnovna načela Ustava, i da se stvara utisak da su se određeni pojedinci stavili iznad Ustava i zakona.

“Ne ruši se pravni sistem time što neko ruši Savamalu, ali se ruši ako se ne istraži ono što se desilo”, rekao je Janković za televiziju N1.

Janković je podsetio da je Zaštitnik građana četiri, pet dana posle rušenja otišao u policiju i utvrdio relevantne dokaze za svoje utvrđenje.

“Svi ti naši nalazi nisu osporeni. Nijednom rečju nije rečeno da to nije tačno”, istakao je Janković.

loading...

Kancelarija Zaštnitnika građana nedavno je utvrdila da su dva objekta u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, koja nisu potpuno uklonjena u noćnom rušenju pre godinu dana u Savamali, naknadno nezakonito obrisana iz katastarske evidencije.

Janković je objasnio da postoji niz parametara koji ukazuju na to da su iz katastra brisani objekti koji su tada postojali. On je podsetio da postoji i veštačenje iz kog se može zaključiti da su objekti postojali nakon rušenja.

“Vlasnik ili držalac tih objekata dao je intervju dan nakon što je od strane službenog lica katastra utvrđeno da objekti ne postoje, a iza njega se vidi da postoje”, naveo je on.

Janković kaže da mu saopštenje Republičkog geodetskog zavoda, u kojem navode da će sprečiti politizaciju slučaja Hercegovačka, stvara nelagodu, jer je nadležnost Zaštntnika građana da utvrdi zakonitost i pravilnost rada upave, gde “duh politike” ne bi smeo ni da bude prisutan.

Izmene u katastru su, kako kaže, osujetile podnosioca pritužbe u ostvarivanju svojih prava. Budući da je u ovom slučaju nemoguće otkloniti štetu koja je nastala, kancelarija Zaštitnika građana uputila je Republičkom geodetskom zavodu preporuku da se utvrdi ko je odgovoran za postupanje koje nije u skladu sa propisima.

Janković podseća da su državni organi u slučaju Savamala pokazali neefikasnost, jer taj slučaj nije rešen ni posle više od godinu dana, a da katastar, s druge strane, pokazuje iznenađujuću efikasnost budući da je rešenje doneto dan posle rušenja.

“To je čudna efikasnost u uslovima kada katastar nije tako ažurna institucija. Pre nekoliko godina katastar je mesecima prolongirao upise, a mogli ste, ako platite, da ranije dobijete taj upis. Koliko sam proučio ovaj slučaj, u roku od jednog dana je ekspresno doneto rešenje. Bilo bi dobro da je to obrazac koji će katastar koristiti u svim slučajevima, a ne samo u pojedinačnim”, ocenjuje ombudsman.

Izvor: N1

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here