Home DRUŠTVO Uhapšeni Rumun neće da ga Srbija izruči njegovoj zemlji

Uhapšeni Rumun neće da ga Srbija izruči njegovoj zemlji

SHARE

Državljanin Rumunije Sebastijan Gica koga je srpska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice, izjavio je danas u Višem sudu u Beogradu da se protivi zahtevu za izručenje Rumunije i da je reč o političkom progonu.

Gica je sredinom aprila uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivična dela ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija. Vlasti Rumunije vodile su istragu protiv njega u više slučajeva korupcije, a on je 19. decembra 2016. napustio zemlju posle čega je raspisana međunarodna poternica.

U saopštenju Višeg suda navodi se da je sudija za prethodni postupak saslušao Gicu o svim okolnostima bitnim za utvrđivanje postojanja pretpostavki za izručenje, a naročito o ličnim prilikama, državljanstvu, odnosu prema Rumuniji i zahtevu za izručenje.

Saslušanju su prisustvovali javni tužilac i branilac okrivljenog.

Branilac rumunskog državljanina predložio je da se pritvor zameni zabranom napuštanja stana, navodi se u saopštenju i dodaje da će o tom predlogu sudija naknadno doneti odluku.

loading...

Sud je dodao da će u daljem toku postupka sudija za prethodni postupak prikupiti potrebne informacije i preduzeti odgovarajuće radnje radi utvrđivanja da li postoje pretpostavke za izručenje, posle čega će spise dostaviti vanpretresnom veću koje donosi rešenje o odbijanju izručenja ili o ispunjenosti pretpostavki za izručenje.

Sebastijan Gica je po navodima rumunskih medija pod istragom zbog “korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine”.

Ovaj bivši poslanik, kontroverzni biznismen i vlasnik jedne TV kuće, u bekstvu je od decembra prošle godine nakon što mu je izrečena zabrana napuštanja zemlje u okviru istrage o korupciji koja je povezana „s posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine”.

Gica, čija je imovina procenjena na 100 miliona evra, pobegao je 19. decembra, nakon čega je za njim raspisana međunarodna poternica. Prema dostupnim informacijama, lociran je u Istanbulu, iz kog je prešao u Beograd.

Kada je uhapšen u Srbiji, pokazao je lažni pasoš Slovenije, pa je sada izvršio krivično delo i u našoj zemlji, zbog čega će morati pred sud.

Srbija i Rumunija nemaju sporazum o ekstradiciji, pa Rumunski zvaničnici kažu da će proces njegovog izručenja trajati neko vreme, a da pregovori neće početi pre nego što srpske vlasti obrade Gicin slučaj.

Izvor: Beta, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here