Home DRUŠTVO Prorektor Lazović: Mali bez doktorske titule do okončanja postupka

Prorektor Lazović: Mali bez doktorske titule do okončanja postupka

SHARE

Prorektor Univerziteta u Beogradu Živan Lazović izjavio je da Univerzitet neće dodeliti gradonačelniku Beograda Siniši Malom diplomu doktora nauka sve dok se ne utvrdi da li je njegova disertacija plagijat ili orginalno naučno delo.

U izjavi za list Danas Lazović je rekao da se nada da će do kraja meseca Fakultet organizacionih nauka, gde je Mali odbranio disertaciju, formirati stručnu komisiju koja bi trebalo da proceni da li je rad Siniše Malog orginalno naučno delo.

Etička komisija FON-a je krajem prošle godine utvrdila da disertacija Siniše Malog nije plagijat i izveštaj o tome poslala Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Lazović je rekao da su Rektorski kolegijum i Senat Univerziteta konstatovali da stručne ocene nisu u kompetenciji etičke komisije, pa je od FON-a traženo da, u skladu sa Pravilnikom o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, formira odgovarajuću stručnu komisiju koja bi se bavila pitanjem da li je rad Siniše Malog plagijat ili ne.

On je rekao da javnost u ovom slučaju bar oko jedne stvari ne bi trebalo da brine, ato je da “do okončanja postupka koji je započet u skladu sa donetim pravilnikom, Univerzitet u Beogradu neće dodeliti diplomu doktora nauka ni Siniši Malom, niti bilo kojoj drugoj osobi koja se nađe u sličnom položaju.

loading...

Siniša Mali je 2013. na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije”.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst profesora Raše Karapandže u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano.

“Doktorska teza gospodina Siniše Malog jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne”, naveo je Karapandža u tekstu i dodao da je Siniša Mali zvanje doktora nauka stekao nezasluženo..

I akademik i predsednik Odbora SANU za visoko obrazovanje Dušan Teodorović je u intervjuu za nedeljnik Vreme izjavio je da je imao uvid u doktorsku disertaciju gradonačelnika Beograda Siniše Malog i da je to “strašan plagijat”.

Izvor: Danas, Beta, Insajde

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here