Home DRUŠTVO Banke će i dalje naplaćivati nakande za obradu kredita

Banke će i dalje naplaćivati nakande za obradu kredita

SHARE

Tokom aprila kreditna aktivnost u Srbiji je stagnirala u odnosu na prethodni mesec. Kod privrede je zabeležen pad od 0,9 odsto, a kod stanovništva neznatan rast od 0,4 odsto, pokazuje izveštaj Udruženja banaka Srbije.

Piše: M. O.

Beograd 19. maj 2017. 16:55

Banke će i dalje naplaćivati nakande za obradu kredita

Kako je izjavio generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić, teško je dati pravi odgovor zašto kreditna aktivnost privrede opada u trenutku kad raste BDP.

On je ocenio da će u narednom periodu sve investicije koje su u toku ili su najavljene dati rezultat i da će pojačana aktivnost tih kompanija povećati tražnju za kreditima.

loading...

Prema podacima UBS, privreda je 30. aprila bila zadužena po osnovu kredita 1.303 milijarde dinara, preduzetnici 49,22 milijarde, a građani 822,8 milijardi dinara.

Dugalić je povodom presude suda da su naknade za obradu kredita nezakonite istakao da banke rade po zakonu i da nemaju čega da se plaše.


“Zakon o obligacionim odnosima je krovni zakon i u članu 1066. predviđa da se kroz ugovor u pisanoj formi određuje iznos i uslovi odobravanja kredita. Član 43 Zakona o bankama propisuje kako se određuju kamate i naknade finansijskih usluga. Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga predviđa predugovornu fazu koja propisuje da klijent mora da bude upoznat sa svim uslovima kredita. Tu je i odluka NBS iz 2009. godine kojom se uređuje šta banka može da naplati i kako se obračunavaju naknade”, rekao je Dugalić, dodajući i da se u svim zemljama naplaćuju naknade za obradu kredita.

On je istakao da neće da komentariše odluku suda, ali i da će banke učiniti sve da dokažu da imaju pravo da naplaćuju naknadu.

Prethodno je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, ovim povodom juče izjavila da građani prilikom korišćenja bilo koje bankarske usluge treba pažljivo da pročitaju uslove korišćenja i da na vreme postave sva pitanja koja kasnije mogu biti problematična.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here