Home POLITIKA Skupština Srbije dva i po sata utvrđivala dnevni red

Skupština Srbije dva i po sata utvrđivala dnevni red

SHARE

Skupština Srbije utvrdila je danas, posle dva i po sata, dnevni red nove sednice u koji nije uvršćen nijedan predlog opozicije.

Posle utvđivanja dnevnog reda predsednica Skupštine Maja Gojković je odredila pauzu od 60 minuta nakon čega će biti nastavljen rad.

U nastavku sednice poslanici će po hitnom postupku razmatrati predložene dopune Zakona o osiguranju depozita i o Agenciji za osiguranje depozita, kao i o predlozima  zakona o davanju državnih garancija za kredite Nemačke razvojne banke Elektroprivredi Srbije i Elektromrežama Srbije.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o izmeni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne Skupštine Srbije i Predlog Odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim instutucijama.

Poslanici će na predlog predsednice Skupštine Maje Gojković voditi objedinjenu raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

loading...

Poslanik Marko Đurišić (SDS) bio je protiv objedinjavanja rasprave, dodavši da je neuobičajeno da se vodi jedinstvena rasprava o predlozima zakona i izboru članova odbora i sastavu delegacija.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić predložio je da se u dnevni red uvrsti predlog za razrešenje predsednice Skupštine zbog toga što parlament nije radio u vreme predsedničke kampanje pred izbore 2. aprila, jer je na taj način ugrozila rad Skupštine kao kontrolora izvršne vlasti.

“Dozvolili ste da dinamikom rada upravlja Vlada, odnosno predsednik Vlade i na taj način ste ugrozili dostojanstvo Skupštine. Na taj način ste poslali poruku da je Skupština izvor nestabilnosti”, rekao je Ćirić i dodao da Maja Gojković nije uspela da se oslobodi ličnog odnosa prema poslanicima.

Maja Gojković je nakon zahteva za njenu smenu istakla  da je od poslanika vladajuće većine dobila saglasnost da zakaže sednicu i da će na njoj mišljenje moći da iznese 30 poslanika koji traži njenu smenu, ali i 220 onih koji taj zahtev nisu podržali. Iako je od tada prošlo mesec dana, ova tačka dnevnog reda se još nije našla na sednici parlamenta.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković zatražio je da se u dnevni red uvrste izmene Zakona o viskom obrazovanja “kako bi se sprečila poplava lažnih diploma, doktorata i lažnih ličnosti”.

Živković je dodao da “zbog toga imamo i falsifikovanu državu, odnosno da je uopšte nema”.

Današnja sednica kasnila je sat vremena budući da nije bilo kvoruma za njen početak.

Potom su poslanici, u skladu s Poslovnikom, postavljali poslanička pitanja među kojima su bila I ona koja se tiču funkcionisnaja Tanjuga, migranata, I sporazuma s Prištinom.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here