Home DRUŠTVO Poverenik: Niški Biro da objavi ugovore o radu SNS funkcionera

Poverenik: Niški Biro da objavi ugovore o radu SNS funkcionera

SHARE

 foto: JV

Iako je Nacionalna služba za zapošljavanje odbila da dostavi ugovore o radu niških funkcionera SNS koji su u poslednjih nekoliko meseci bez konkursa i van liste nezaposlenih dobili posao u ovoj ustanovi, Poverenik za informacije od javnoj značaja naložio im je da u roku od 5 dana novinarima daju tražena dokumenta.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) odbila je da novinarima Južnih vestiprosledi ugovore o radu svih onih koji su u toj ustanovi dobili posao u periodu od juna prošle, do februara ove godine, među kojima su i ugovori najmanje petoro mladih funkcionera SNS, pozivajući se na “zaštitu ličnih podataka”.

Međutim, nakon žalbe koje su uputili novinari, Poverenik je doneo odluku da su tražene informacije “od javnog interesa”.

Nalaže se Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Beogradu da bez odlaganja dostavi ugovore i anekse ugovora o zasnivanju radnog odnosa po bilo kom osnovu zaključene sa zaposlenima u Filijali Niš u periodu od 1. 6. 2016. do 31. 1. 2017 – navodi se u rešenju Poverenika.

Pored toga, Poverenik je naložio NSZ da objavi i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u niškoj Filijali, koju su takođe odbili da dostave.

loading...

Podsetimo, kako su ranije kazali u NSZ, posao u drugoj polovini prošle godine dobilo je 5 “savetnika za zapošljavanje”, “savetnik za zapošljavanje u Klubu za traženje posla”, “savetnik za zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, “savetnik za karijerno informisanje”, “evidentičar”, “vozač”, “organizator obrazovanja odraslih”, “organizator programa zapošljavanja” i 2 “savetnika za pravnu pomoć”.


Članskom kartom do posla: Marić kaže da nije zadužen za pitanja o zapošljavanju, Doskorašnji portparol prethodnog gradonačelnika Niša Marko Rajić, bivša sekretarica jednog od gradskih većnika Vanja Stojković, sekretarica šefa odborničke grupe SNS Niš Aleksandra Kolundžić, kao i članica “internet tima” SNS Milena Bojić, neposredno pre ovogodišnje predsedničke izbore, dobili su poslove na određeno u niškom Birou, bez ikakvog konkursa i van liste nezaposlenih.

Pored njih, takođe bez jasnog kriterijuma, posao je dobila i članica SNS Marija Božanić.

U NSZ su naglasili kako su svi oni zaposleni “zbog povećanog obima posla”, ali i da NSZ nema obavezu raspisavanja konkursa, niti mora da angažuju građane sa liste nezaposlenih.

Kako se na radno-pravni status zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanju primenjuju odredbe Zakona o radu, Nacionalna služba za zapošljavanje nema obavezu raspisivanja javnog konkursa kod prijema lica u radni odnos, bez obzira o kojoj vrsti radnog odnosa se radi – kažu u NSZ-u.

Ipak, novinari Južnih vesti od NSZ nikada nisu dobili odgovor na pitanje da li je na njihovoj listi nezaposlenih građana bilo osoba koje su mogle da obavljaju te poslove ili je preduslov bio stranačka pripadnost.

Komentar na ovo pitanje novinari nisu dobili ni od direktora niške Filijale Bobana Matića, koji je kazao kako “nije nadležan da odgovara na takve stvari”.

Izvor: Južne vesti

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here