Home DRUŠTVO Odlučite o doktoratu Siniše Malog ili podnesite ostavke

Odlučite o doktoratu Siniše Malog ili podnesite ostavke

SHARE

Foto Medija centar

* FON prihvatio prijavu doktorske disertacije Siniše Malog pošto je ona prethodno bila odbijena na Ekonomskom fakultetu

Dekan Fakulteta organizacionih nauka Milija Suknović i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević treba u najkraćem mogućem roku da donesu odluke u vezi sa doktorskom disertacijom Siniše Malog, ma kakve one bile, ili da daju ostavke i povuku se sa pozicija dekana i rektora zbog nemogućnosti da razreše nastalu situaciju.

Isto važi i za prodekane FON-a i sve prorektore Univerziteta u Beogradu – kaže za Danas akademik Dušan Teodorović, predsednik Odbora za visoko obrazovanje SANU, komentarišući nezvanična saznanja Danasa da FON još uvek nije formirao stručnu komisiju koja bi preispitala da li je doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog plagijat.

* Uskoro se navršava tri godine od kada je otvorena afera sumnjivih doktorata nekoliko političara, između ostalog i disertacije Siniše Malog. U kojoj meri je FON kriv što taj slučaj nije završen, a u kojoj uprava univerziteta?

– Svakako da su direktni krivci i FON i uprava Univerziteta u Beogradu. Javnost Srbije ne zna i sada je prilika da se kaže da je FON prihvatio prijavu doktorske disertacije Siniše Malog pošto je ona prethodno bila odbijena na Ekonomskom fakultetu. Ozbiljna škola bi posebno povela računa o prijavi doktorske disertacije koja je već negde bila odbijena. Očigledno je da je postajala želja da se dobije titula doktora na bilo koji način. Dekan FON-a Milija Suknović i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević se već duže vremena nalaze pred binarnim izborom. Ili će da osude plagijat, ponište odbranjenu doktorsku disertaciju i ne promovišu Sinišu Malog u doktora nauka na Univerzitetu u Beogradu, ili će javno da kažu da delovi disertacije Malog nisu plagijat i da promovišu Sinišu Malog u doktora nauka. I u jednom i u drugom slučaju oni moraju čvrsto da stanu iza svojih stavova i da ih detaljno obrazlože. Treći put, koji predstavlja kupovinu vremena, odlaganja, pravljenje pravilnika o plagijatima i formiranje novih i novih komisija ne postoji sa moralnog stanovišta. Ovaj treći put možda pomaže dekanu Suknoviću i rektoru Bumbašireviću da dočekaju kraj mandata bez donošenja odluke o doktorskoj disertaciji Siniše Malog.

loading...

*Da li ste iznenađeni ovakvim razvojem situacije?

– Nisam, ni najmanje. Srbija je zemlja neslobode. Univerziteti u Srbiji su deo srpskog društva. Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije i izabrani predsednik Srbije, pored drugih stvari za koje nije stručan, mešao se i u pitanje doktorske disertacije svog ministra policije. U društvu neslobode, kao što je srpsko društvo, mnogim pojedincima je Vučić poslao signal kako treba da se ponašaju. Tokom 40 godina rada na Univerzitetu u Beogradu često sam se suočavao sa podaništvom, poslušnošću, politikom nezameranja, nepotizmom i sitnim interesima koji su trenutno jači od hrabrosti i morala. Tužno je što pojedini profesori univerziteta, od kojih se očekuje da budu moralni svetionici, nemaju dovoljno hrabrosti i poštenja da beskompromisno osude prepisivanja, plagijate, nezaslužena napredovanja i nepotizam.

*Verujete li u nepristrasnost stručne komisije, ako ikada bude formirana i da li nadu daje to što dva člana te komisije moraju biti van FON-a? Profesori FON-a su u više navrata podržali izveštaje u kojima je ocenjeno da disertacija nije plagirana.

– Doktorsku disertaciju Siniše Malog sam i sam pročitao. To nije disertacija iz fizičke hemije, matematike, inženjerstva ili nuklearne medicine gde sa čitanjem prestajete posle druge strane zbog nerazumevanja materije iz oblasti za koju niste stručnjak. Ova disertacija, kao i mnoge druge iz oblasti ekonomije i menadžmenta, na primer disertacija Nebojše Stefanovića, lako se čita. Naučno trenirani ljudi, koji su međunarodno prepoznatljivi, koji imaju značajan broj publikacija u vrhunskim svetskim naučnim časopisima i značajnu citiranost u svetu, znaju veoma dobro šta je plagijat. Oni bi bili u stanju da posle pola sata čitanja i upoređivanja originalnih tekstova i delova disertacije veoma lako izvrše evaluaciju disertacije. Svojim prethodnim odlukama se FON diskvalifikovao da sastavi ozbiljnu, nepristrasnu komisiju.

*Šta je rešenje?

– Rektor Bumbaširević može da insistira na formiranju komisije sastavljene od uglednih profesora iz Srbije iz različitih oblasti. Ovde se ne radi toliko o detaljnom poznavanju nekih sitnijih detalja iz ekonomije i menadžmenta, koliko o metodologiji naučnog rada i nedozvoljenom prepisivanju, koje predstavlja teži oblik intelektualne krađe. Bilo bi izuzetno značajno kada bi u ovu komisiju ušao i sam rektor Bumbaširević i preuzeo odgovornost za ugled Univerziteta u Beogradu i budućnost srpskih univerziteta. Posebno bi bilo značajno da svi koji tvrde i glasaju da delovi disertacije Siniše Malog nisu plagijat to svojeručno i potpišu na kraju dokumenta u kome su predočeni dokazi o plagijatu.

Bojazan

*Ako se ceo slučaj završi povoljno po Sinišu Malog, da li ste spremni da se žalite na odluku univerzitetskom Odboru za profesionalnu etiku, kao drugostepenom organu?

– Svakako ću da nastavim principijelno da se borim protiv plagijata. U ovom trenutku ne znam da li bih se u takvoj situaciji obratio Odboru za profesionalnu etiku. Postoji bojazan da bih bio uvučen u beskrajnu birokratsku proceduru bez izlaznog rezultata.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here