Home DRUŠTVO Komisija o monopolu Prointera: Uskoro rešenje

Komisija o monopolu Prointera: Uskoro rešenje

SHARE

Kompanija Prointer Solutions, koja se bavi ugradnjom softvera i računarskom opremom, u poslednje tri godine, beleži drastičan rast na tržištu informacionih tehnologija, pre svega zahvaljujući brojnim poslovima sa državnom upravom i javnim preduzećima. Prema istraživanju insajdera, samo u prvih pet meseci ove godine Prointer je pobedio na oko 40 tendera i u tom periodu sklopio poslove vredne preko tri miliona evra. Iz Komisije za zaštitu konkurencije, koja od početka godine ispituje da li Prointer ima nedozvoljenu monopolsku poziciju na tržištu, za Insajder.net navode da je taj postupak i dalje u toku.

Na pitanje Insajdera kada će postupak utvrđivanja da li je Prointer uspostavio monopol biti okončan, iz Komisije za zaštitu konkurencije su odgovorili da bi “prema planiranim aktivnostima rešenje trebalo da bude doneto uskoro”.

Komisija za zaštitu konkurencije je ovaj postupak pokrenula nakon što je iz dopisa novinara Insajdera saznala da je kompanija Prointer sredinom 2016. godine preuzela sto odsto kapitala u konkurentskoj firmi Alti iz Čačka. U zaključku o pokretanju postupka se navodi da su zbog ostvarenih prihoda, ove kompanije bile dužne da prijave kupovinu. Kako to nije učinjeno, postupak je pokrenut po službenoj dužnosti a  Prointeru je zbog neprijavljivanja koncentracije na tržištu određena obaveza plaćanja kazne u iznosu do 10 odsto godišnjeg prihoda.

Na pitanje novinara Insajdera da li je Prointer platio novčanu naknadu zbog neprijavljivanja koncentracije, u Komisiji za zaštitu konkurencije navode samo da „u ovom kao i u svim drugim slučajevima u potpunosti primenjuju zakon“.

Prointer je prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2015. imao prihod od 2,5 milijardi dinara, što znači da bi po odluci Komisije mogao da plati maksimalni iznos od  250 miliona dinara.

loading...

Samo tokom ove godine, Prointer je od poslova sa državnom upravom i javnim preduzećima zaradio oko 3 miliona evra a ova kompanija je od 2012. do danas uvećala svoje prihode preko 30 puta.

Tokom 2012. Prointer pobedio na jednom, a 2016. na 150 tendera – od uvođenja informacionih sistema do nabavke računara i tonera.

Na sajtu Prointera među najznačajnijim klijentima navode se uglavnom najveće državne kompanije i javna uprava, poput Telekoma, EPS-a, Jugoimporta, Uprave carine, dok je Deleze jedini veliki klijent iz privatnog sektora.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here