Home DRUŠTVO Dva neporušena objekta u Savamali izbrisana iz katastra

Dva neporušena objekta u Savamali izbrisana iz katastra

SHARE

Saopštenje zaštitnika građana

Dva objekta u Hercegovačkoj ulici, br. 12 i 13, ostala su neporušena u noći nasilnog rušenja objekata u Savamali, a pritužilac je nakon tri meseca, u julu, došao do saznanja da su objekti, iako i dalje postoje, izbrisani iz katastarske evidencije, saopštio je danas zaštitnik građana.

Dva neporušena objekta u Savamali izbrisana iz katastra

Zaštitnik građana je, nakon sprovedenog postupka, utvrdio da je nezakonitim i nepravilnim brisanjem iz evidencije katastra nepokretnosti dva objekta u Hercegovačkoj ulici, Služba za katastar nepokretnosti Savski venac Republičkog geodetskog zavoda grubo povredila pravo pritužioca, kao vlasnika na mirno uživanje imovine.

“Služba za katastar nepokretnosti, iako je imala podatak o držaocu i vlasniku ovih objekata nije ga obavestila o vršenju uviđaja niti o rezultatima uviđaja. Suprotno faktičkom stanju na terenu, službeno lice iz katastra je u zapisniku konstatovalo da je jedan od objekata porušen, drugi ruiniran, iako je dva meseca kasnije veštačenjem sprovedenim u sudskom postupku, utvrđeno da oba objekta i dalje postoje i da je moguća njihova sanacija. Dan nakon izvršenog uviđaja, a pre sačinjavanja zapisnika Služba za katastar donela je rešenje o brisanju objekata iz evidencije nepokretnosti koje nije dostavila pritužiocu, stoji između ostalog u utvrđenju Zaštitnika građana”, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je preporučio Republičkom geodetskom zavodu – Službi za katastar nepokretnosti Savski venac da pritužiocu dostavi rešenje o upisu javne svojine, kao i da, bez odlaganja, utvrdi odgovornost službenih lica za učinjene propuste u postupku brisanja objekata pritužioca iz evidencija katastra nepokretnosti.


Republički geodetski zavod i Služba za katastar nepokretnosti Savski venac, dodaje se, u obavezi su da u roku od 60 dana obaveste Zaštitnika građana o postupanju po upućenim preporukama.

loading...

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here