Home DRUŠTVO Radnici Goše čekaju novac, počeli da rade

Radnici Goše čekaju novac, počeli da rade

SHARE

Slovački vlasnik Goše radnicima duguje 1,8 miliona evra, a državi za porez četiri miliona evra

Posle mesec i po dana štrajkovanja, radnici Goše iz Smederevske Palanke vratili su se u fabriku na posao, nakon što im je novi vlasnik isplatio 60.000 dinara, uz obećanje da će naredne nedelje dobiti po još 30.000 dinara.

– Uplaćeno nam je iz dva puta do sada po 35.000 i 25.000 dinara i ostalo je da dobijemo još 30.000 dinara naredne sedmice – kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata u ovom preduzeću Milorad Miloradović.

Štrajk je trenutno “na ledu”, zaposleni su na radnim mestima, ali je ostalo da novi vlasnik ispuni još neke zahteve radnika, ključni među njima je isplata zarada za prethodnih nekoliko godina. Dogovor sa novim vlasnicima bio je da se u 16 mesečnih rata isplati dug na ime zaostalih zarada koji se kreće od 500.000 do 600.000 dinara.

– Za početak treba da radimo i zaradimo platu, u junu bi trebalo da se razgovara o tome kako će nam biti isplaćen taj zaostali dug – ističe Miloradović. Ceo dug radnicima, kako kaže, isplaćuje “novi-stari vlasnik”.


Osim neisplaćenih zarada, ŽOS Trnava, sada bivši vlasnik Goše, radnicima nije uplaćivala ni doprinose za penzije, a nisu im overene ni zdravstvene knjižice. Slovačka kompanija je radnicima dužna nekih 1,8 miliona evra, dok državi za porez duguje četiri miliona evra. Kada se 220 radnika fabrike zbog ovoga pobunilo krajem marta, ŽOS Trnava je u rekordnom roku, za dan, prodala Gošu kompaniji Lisnart holdings limited, registrovanoj na Kipru.

loading...

Zbog prodaje munjevitom brzinom pojavile su se u medijima, ali i među radnicima, priče da su novi vlasnici ustvari povezani sa starim. Miloradović kaže da ni oni u fabrici ne znaju ko tačno stoji iza nove firme, niti ko im isplaćuje dug, ali da to nije ni bitno jer sve što radnici sada žele jeste da im se isplati ceo dug i da bude posla.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here