Home POLITIKA Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću 13. juna

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću 13. juna

SHARE

Ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju počeće pred međunarodnim sudom u Hagu 13. juna, saopštilo je danas raspravno veće.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Obojica optuženih su trenutno na privremenoj slobodi u Srbiji.

Kako je na današnjem pripremnom ročištu rekao predsedavajući sudija Barton Hol sa Bahama, Stanišić je zatražio da ostane na privremenoj slobodi tokom prvog dela ponovljenog suđenja, dok tužioci budu izvodili dokaze.

O tom zahtevu, veće će uskoro odlučiti, kazao je sudija Hol, uz napomenu da drugooptuženi Simatović nije zatražio da ostane na privremenoj slobodi i nakon početka suđenja.

loading...

Raspravno veće odobrilo je tužiocima da u spis uvedu iskaze ukupno 143 svedoka, od kojih će neki biti u pisanom obliku. Tužilaštvo će izvođenje dokaza protiv Stanišića i Simatovića morati da završi za 104 radna sata.

Zbog Stanišićeve bolesti, po rečima sudije Hola, suđenje će se odvijati tri dana nedeljno, sa dva jednipočasovna dnevna zasedanja između kojih će biti dva sata pauze.

Predsedavajući sudija Hol naglasio je da će se Stanišiću i Simatoviću ponovo suditi po istoj optužnici po kojoj im je Haški tribunal jednom već sudio.

Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Posle prvog suđenja, prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Pre prvog procesa, Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, izjasnili su se da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Više puta pre i tokom prvog procesa, Tribunal je Stanišića i Simatovića puštao u Srbiju, na privremenu slobodu.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here