Home DRUŠTVO NEMA VIŠE UŽIVANJA PO BEOGRADU Vladike proterane iz hotela!

NEMA VIŠE UŽIVANJA PO BEOGRADU Vladike proterane iz hotela!

SHARE

Patrijaršija u Beogradu, Foto: Vesna Lalić

Patrijarh vladike strpao u kelije, oni očajni!

U ponedeljak je započeto redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, zbog čega su svi episkopi došli u Beograd, ali za razliku od ranijih godina, kada su se za vreme trajanja Sabora baškarili po luksuznim prestoničkim hotelima, ovog puta je sve do jednog poglavar SPC Irinej smestio u kelije Patrijaršijskog doma! Prema rečima našeg odlično obaveštenog izvora iz Crkve, to nije lako palo vladikama, koji su navikli na raskošan život, o čemu najbolje svedoče upravo njihovi četvorotočkaši koji su parkirani ispred Patrijaršijskog doma.

– Ranijih godina se znalo, vladike su se tokom boravka u Beogradu smeštale ili u hotel „Moskva“ ili u neki drugi isto toliko dobar. Pravo sa sastanaka, koji traju do pet po podne, odlazili su u hotel i odmarali se do narednog dana. Međutim, patrijarh to više nije želeo da toleriše, jasno im je stavio do znanja da u Patrijaršiji ima dovoljno kelija i da svi treba da budu smešteni tamo. Oni su to, naravno, prihvatili, ali teška srca. Neki su se nakon prve noći već žalili da im je u kelijama vruće i neudobno, da ne mogu da se odmore kako treba, ali naravno, komentarisali su to međusobno, nisu ni reč rekli patrijarhu – kaže naš izvor iz SPC.

Sabor SPC

Sabor SPC, Foto: Predrag Dedijer

On dodaje da to nije jedina mera koju je patrijarh preduzeo, a na „veliku žalost vladika”.

loading...

– Takođe, zbog velikog interesovanja medija za Sabor, i pre svega fotoreportera, za koje patrijarh strahuje da su stalno za petama epsikopima, njima je takođe rečeno da u poslepodnevnim satima ne idu u luksuzne restorane i ne obilaze skupe prestoničke butike, što im je bila praksa ranijih godina, kad su ih slikali kako kupuju parfeme ili obeduju u prestižnim restoranima – priča naš izvor, dodajući da je i to iznerviralo vladike.

– Međutim, ni na to nisu rekli ni reč – kaže naš izvor.

Težak prtljag: Vladika šumadijski Jovan

Težak prtljag: Vladika šumadijski Jovan, Foto: Oliver Bunić

Inače, juče je na dnevnom redu bilo češljanje eparhijskih kasa i polaganje računa o trošenju crkvenog novca, te su vladike detaljno informisale patrijarha o svemu što se dešava u njihovim eparhijama, za šta su se prethodnih nedelja ozbiljno spremali i koliko god su mogli sređivali svoje kase. Kako smo saznali, narednih dana bi trebalo da bude doneta i odluka o imenovanju novih vladika za eparhije čiji je tron upražnjen, to su Mileševska, Niška i Dabro-bosanska mitropolija, a neki episkopi su otvoreno pokazali da su zainteresovani za njih.

Vladika Grigorije stiže na Sabor

Vladika Grigorije stiže na Sabor , Foto: Oliver Bunić

 

Sabor raspravlja i o Fejsbuku

Prema rečima našeg izvora, postoji šansa i da će jedan od vladika tokom narednih dana pokrenuti diskusiju i o tome da je gotovo svim episkopima otvoren po jedan ili više profila na društvenoj mreži Fejsbuk, što je urađeno bez njihovog odobrenje, i gde se kače njihove fotografije i izjave.

– Jedan vladika, kome to najviše smeta, pokrenuće pitanje ko otvara te profile, da li neko iz njihovih eparhija ili neko sa strane – kaže naš sagovornik.

Izvor: Alo

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here