Home POLITIKA Haradinaj favorit za novog premijera Kosova

Haradinaj favorit za novog premijera Kosova

SHARE

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuš Haradinaj kandidat je za novog premijera Kosova ispred koalicije koja ima najviše šanse da pobedi na izborima sedećeg meseca.

Haradinaj, kojeg Srbija traži zbog ratnih zločina, kandidat je koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija, za koju analitičari na Kosovu procenjuju da će pobediti na vanrednim izborima.

Srbija je za Haradinajem izdala poternicu zbog ratnih zločin počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999.. Haradinaj je poslednji put priveden 4. januara u Francuskoj po poternici Interpola, ali je apelacioni krajem aprila odbio zahtev Srbije za izručenje.

Politička scena na Kosovu od sinoć je podeljena u dva bloka – jedan čine partije koje su proizišle iz “ratnog krila” – koalicije DPK, ABK, IK i manje partije, dok drugi blok, takozvanu koaliciju “mira” čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za novo Kosovo  i inicijativa “Alternativa”.

Prethodno je lider DSK Isa Mustafa uspeo da ubedi predsednika ANK Bedžeta Pacolija da uđe u predizbornu koaliciju i da time ozbiljno ugrozi primat DPK. Kandidat te koalicije za premijera je ministar finansija Avdulah Hoti.

loading...

DPK koju vodi donedavni predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, iz straha da više neće biti prva stranka na Kosovu, sinoć je izmedju 23.00 časa i ponoći odlučila da udje u koaliciju sa ABK i IK i da mesto premijera prepusti Haradinaju.

Pokret Samoopredeljenje nije sklopio nikakvu koaliciju pred izbore 11. juna i po svemu sudeći ostaje “treća politička stranka na Kosovu”. Predsednik Kosova Hašim Tači do stupanja na funkciju bio je predsednik DPK koja je sada u koaliciji s Haradinajem.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here