Home POLITIKA U SB UN različiti stavovi Rusije i SAD o Kosovu

U SB UN različiti stavovi Rusije i SAD o Kosovu

SHARE

Današnju raspravu ambasadora država članica SB UN o situaciji na KIM obeležili su suprotstavljeni stavovi. Različiti stavovi izraženi su o potrebi daljeg angažovanja Unmika, statusu i napretku Kosova ali i jednoglasan poziv na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Dok su Rusija i Kina istakli potrebu daljeg snažnog angažovanja Misije UN na Kosovu, SAD i zapadne zemlje su ocenile da je Unmik potrebno postepeno gasiti, a izveštaje o KiM prorediti.

Predstavnik Rusije u UN Vladimir Sofronkov upozorio je da je dijalog Beograda i Prištine već mesecima u ćorsokaku, da su odnosi između Beograda i Prištine pogoršani i da nema poverenja, a odsustvo pritiska Brisela vodi ka tome da Priština radi šta hoće i ne bira reči.

Takođe, rekao je on, neprihvatljivo je prebacivati odgovornost za situaciju u dijalogu na Srbiju jer je situacija obrnuta.

Safronkov je, takođe, upozorio da je formiranje vojske Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, kao i da su odluke kosovskog parlamenta u vezi procesa protiv Ramuša Haradinaja u Francuskoj, jednako opasne.

loading...

Kineski ambassador pri SB UN rekao je da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume zabrinutost Srbije po pitanju Kosova.

Predstavnik te zemlje je ocenio da bezbednosna situacija na Kosovu ostala relativno stabilna, ali je dodao da neka pitanja ostaju nerešena.
Kina smatra da SB UN treba da zadrži svoju pažnju na Kosovu, i podržava rad UNMIK.

Predstavnica SAD, Mišel Sison, pozvala je na smanjenje Unmika, koji je, kako je ocenila ispunio svoju misiju s obzirom na napredak Kosova tokom proteklih 18 godina i dodala da period izveštavanja o radu Misije treba produziti sa tromesečnog na šestomsečni ili još duži vremenski raspon.

SAD i sve veći broj članica SB smatraju da Misiju UN treba polako gasiti jer je ispunila svoj mandat, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Unmik i dalje ima previše osoblja i sredstava zato, kako je rekla, čudi što Misija UN nastavlja da traži sredstva za programe poput vladavine zakona i ljudska prava koji su već postali suvišni, s obzirom na rad Euleksa i napredak posignut na KiM.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, SAD pozivaju dve strane da primene postignute sporazume i da aktivnije rade na normalizaciji odnosa, dodala je predstavnica SAD.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here