Home DRUŠTVO Radnici iz Vinče krive direktora: Ugrožen nam je život, ozračeni smo

Radnici iz Vinče krive direktora: Ugrožen nam je život, ozračeni smo

SHARE

Foto: Pixabay

Više od 20 zaposlenih u “Nuklearnim objektima Srbije”, nekadašnjem institutu “Vinča”, u očaju se obratilo državi apelom da im se zaštite životi.

Naime, ovi zaposleni u zoni jonizujućeg zračenja tvrde da se godinama zataškava činjenica da su prekoviše ozračeni na radnom mestu i izloženi kontaminaciji, te da su uslovi rada u ovom javnom preduzeću nepodnošljivi. Za situaciju krive aktuelnog v.d. direktora Dalibora Arbutinu i više rukovodstvo.
U apelu koji je 3. maja poslat na adrese Ministarstva nauke, Ministarstva privrede i nadzornog odbora JP “Nuklearni objekti Srbije”, zaposleni navode da direktor ima “jasne namere da obezvredi znanje, iskustvo, kompetentnost i zdravstvenu ugroženost, menjanjem sistematizacije i odsustvom volje za dijalogom”. Oni dodaju da u preduzeću godinama ima diskriminacije i nepravde, zloupotrebe službenih položaja, gaženja principa i omalovažavanja tehničara u zoni jonizujućeg zračenja. 
“Jedan deo poslovodstva nam oduzima i mogućnost/pravo na zaštitu u slučaju profesionalnog oboljenja. Trenutno, kroz sudski proces pokušavaju da dokažu da u Nuklearnim objektima nema osnova za tako nešto, i pored činjenice da su mnoge naše kolege umrle od posledica ozračivanja. Trenutno jedinoj živoj, a oboleloj osobi u preduzeću pokušavaju da oduzmu pravo na profesionalno oboljenje, koje su mu stručne službe priznale, umesto da poslovodstvo podrži i zaštiti svog tehničara koji je svoj radni vek proveo u zoni zračenja, oni se sude sa njim, pokušavajući da obore mišljenje medicinskih specijalista”, navode zaposleni u bivšoj “Vinči” i dodaju da nadležne zdravlje zaposlenih uopšte ne zanima.
Zaposleni traže da ih država zaštiti, kao tehničare u zoni jonizujućeg zračenja, a koji su “dobili pohvale iz celog sveta” i koji rade vredno i savesno. Umesto zaštite u slučaju oboljevanja, dobijamo sudske procese, koji se namerno rastežu kako ne bi doživeli nadoknadu, na različite načine nam se preti gubitkom posla i sl”, poručuju ovi tehničari.
Oni poručuju da će ići i dalje u zaštiti svojih prava ako niko od nadležnih na ovaj apel ne bude reagovao, te da je potpisnika apela mnogo više, ali su zaposleni uplašeni i zbog toga anonimni.
NOS: Nema mesta ovim navodima
U “Nuklearnim objektima Srbije” kažu za 021 da v. d. direktora nije razgovarao sa ovim zaposlenima, jer se ne zna ko su.
“Naši zaposleni poslove u kontrolisanoj zoni, zoni jonizujućeg zračenja, obavljaju u skladu sa našim licencama, procedurama i pravilnicima i u skladu sa definisanim radnim zadacima, koji su potpisani od strane izvršilaca, lica odgovornih za realizaciju aktivnosti, lica koja nadgledaju ispunjenost mera zaštite od zracenja i, na kraju, od strane direktora. Jasno je da je sve u skladu sa planiranim aktivnostima i da nema mesta navodima da se zaposleni ‘bez preke potrebe ozračuju’, kažu u preduzeću za 021.
Podsetimo, o dešavanjima u “NOS”-u nedavno se pisalo kada je u javnost izašla priča spremačice Gordane Sušić, koja je jedna od zaposlenih koja je tužila v. d. direktora za mobing. Zlostavljanje je, kako je rekla za list Danas, počelo trenutka kad je u kabinetu direktora videla “ono što nije trebalo da vidi”, a za ovaj list je i bivša rukovoditeljka u preduzeću Želmira Ilić navela da je podnela krivičnu prijavu protiv Arbutine.
Za sada, tvrde zaposleni, postoje četiri tužbe za mobing i jedna krivična prijava protiv Dalibora Arbutine.
Izvor: 021
loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here