Home POLITIKA Kako će izabrani predsednik prestati da bude premijer i postati šef države

Kako će izabrani predsednik prestati da bude premijer i postati šef države

SHARE

Prvo preuzimanje dužnosti od Nikolića pa svečanost

* Ivošević: Kada Vučić izgovori poslednju reč predsedničke zakletve, on postaje predsednik države i prestaje mu mandat premijera. Kao predsednik daje mandat novom premijeru da u roku od 30 dana sastavi vladu

Izabrani predsednik Aleksandar Vučić verovatno će najpre položiti zakletvu pred Narodnom skupštinom i preuzeće dužnost predsednika, a zatim će se biti organizovana svečana inauguracija i rešeno pitanje nove vlade, nezvanično saznaje Danas od izvora bliskih vlasti.

Kako nam je rečeno, zakletva i preuzimanje dužnosti verovatno će biti 31. maja, s obzirom na to da Tomislavu Nikoliću mandat predsednika ističe 31. maja, a svečana inauguracija je oko 20. juna. Prema našim saznanjima, ovih dana o redosledu i načinu odlaska sa funkcije premijera i preuzimanju dužnosti predsednika države razmišljaju premijerovi saradnici uzimajući u obzir zakonske okvire, s obzirom na to da je Srbija prvi put u situaciji da neko sa mesta premijera prelazi na funkciju predsednika države, što otvara pitanje kako će premijer postati predsednik i ko će voditi vladu do izbora nove.

Vučić bi mogao da da ostavku na mesto premijera, ali to onda znači i pad vlade. Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević za naš list ukazuje na drugu mogućnost.

– Ostavka premijera nije potrebna. Kada Vučić izgovori poslednju reč predsedničke zakletve, prema članu 115 Ustava Srbije koji kaže da predsednik ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, on postaje predsednik države i prestaje mu mandat premijera. Na toj sednici Skupštine se konstatuje prestanak mandata premijera. Vučić kao predsednik daje mandat novom premijeru da u roku od 30 dana sastavi vladu. Ukoliko vlada ne bude sastavljena, ide se na izbore – objašnjava Ivošević.

Upitan može li Vučić kao predsednik da odugovlači sa davanjem mandata novom premijeru, on odgovara da može. Dodaje da može oklevati do 1. jula, jer ako se u roku od mesec dana ne izabere nova vlada ide se na nove izbore.

loading...

– On je govorio da ima već neka imena za novog mandatara te će verovatno dati nekom mandat. Međutim, ukoliko iz nekog razloga želi izbore do njih može doći ako nikome ne da mandat za stava vlade – kaže Ivošević.


Na pitanje ko do izbora nove vlade upravlja ministrima, on kaže da tehničku vladu do izbora nove može da vodi prvi potpredsednik, odnosno u ovom slučaju Ivica Dačić.

Ukoliko se Vučić i njegovi saradnici odluče za ovakav scenario, nova vlada Srbije mogla bi biti izabrana najkasnije do 1. jula. Prema medijskim spekulacijama novi premijer mogao bi biti Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, Nebojša Stefanović, sadašnji ministar unutrašnjih poslova, Ana Brnabić, ministarka državne uprave, Dušan Vujović, ministar finansija, Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja…

 

SPC o pisanju medija

 

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve demantovala je u oštrom saopštenju pisanje Blica da grupa episkopa vrši pritisak da Ana Brnabić ne bude premijerka zbog svog gej opredeljenja.

 

“SPC ne viri kroz tuđe prozore i ne bavi se privatnim životom državnih zvaničnika. Iznositi sablažnjive detalje ili nečija lična iskušenja u medije i tako ljude izlagati potencijalnoj opasnosti, krajnje je neodgovorno”, navodi se u saopštenju i poručuje urednicima Blica “koliko god novca da primate, jeftino ste se prodali”.

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here