Home NAJNOVIJE VESTI Nova stranka: Za povredjivanje maloletnika, policajci ‘kažnjeni’ smanjenjem plate  

Nova stranka: Za povredjivanje maloletnika, policajci ‘kažnjeni’ smanjenjem plate  

SHARE

Nova stranka saopštila je danas da je “jednokratno smanjenje plate od samo 20%, jeste “kazna“ koja sleduje policajcima za neosnovanu upotrebu fizičke sile nad maloletnicima.

Upravo time ‘kažnjeni’ su policijski službenici PU Niš, koji su u novembru prošle godine priveli dvojicu maloletnika i pritom ih potpuno neosnovano vredjali, zastrašivali i naneli im telesne povrede, navodi se u saopštenju Nove stranke.

Narodni poslanik Zoran Živković je u svom poslaničkom pitanju ministru unutrašnjih poslova ukazao na neprimerenost ovakve disciplinske mere, čime se narušava ugled policijske profesije.

U saopštenju stanka podseća da je u februaru ove godine Živković takodje uputio poslaničko pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, ukazujući upravo na iskazanu policijsku brutalnost nad dvojicom maloletnika u Nišu.

“Naime, 21. novembra 2016. godine maloletnici A.T. i L.N. lišeni su slobode na mostu kod Tvrdjave u Nišu. Prilikom privodjenja, maloletnici nisu pružali otpor, ali su vredjani, zastrašivani, maltretirani i nanete su im telesne povrede od strane policijskih službenika Policijske uprave Niš, Policijske ispostave za dežurstvo i intervencije, Tatić Miljana, Petrović Miomira, Stojanović Olivera, djordjević Dejana, Stojanović Petra i Milojević Ivane. Da li će Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenuti postupak protiv nezakonitog ponašanja pripadnika PU kako bi se sprečile dalje zloupotrebe službenog položaja, upitao je tada Živković.

“Krajem marta ove godine, dobio sam odgovor na postavljeno pitanje, u kojem je navedeno da je zbog povredjivanja maloletnika protiv službenika Policijske ispostave za dežurstvo i intervencije, Milomira Petrovića i Miljana Tatića, pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede službene dužnosti i da su privremeno udaljeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova, do okončanja disciplinskog postupka, navodi Živković.

loading...

Medjutim, policijski službenici su ubrzo vraćeni na posao, a kažnjeni su samo jednokratnim smanjenjem plate od 20 odsto. Kazna je neprimereno blaga i potpuno neadekvatna za učinjeni prekršaj, navodi Nova stranka.

“Da li Ministarstvo unutrašnjih poslova zaista smatra da ovakvom preblagom disciplinskom merom za nezakonito ponašanje navedenih pripadnika PU Niš može da se spreči dalja zloupotreba službenog položaja? Da li MUP misli da ovakvim ponašanjem i postupanjem na pravi način štiti zakone, prava gradjana, ali i ugled policijske profesije i integritet velikog broja policajaca koji na zakonit i profesionalni način izvršavaju svoje dužnosti, naveo je Zoran Živković u svom poslaničkom pitanju koje je uputio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

Izvor: Beta
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here