Home POLITIKA Jablanović registrovao novu srpsku partiju na Kosovu

Jablanović registrovao novu srpsku partiju na Kosovu

SHARE

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova donela je danas odluku o registraciji nove stranke pod nazivom Partija kosovskih Srba – PKS, na čijem je čelu Aleksandar Jablanović.

Kako je saopšteno, članovi CIK-a su pozdravili registraciju novog političkog subjekta koji predstavlja Srbe sa Kosova na osnovu kosovskog zakonodavstva i zatražili da ukoliko u nekom od akata te stranke ima grešaka da se da rok za njihovo ispravljanje.

Nakon podele u Srpskoj listi kosovska Centralna izborna komisija je registrovala političku partiju “Građanska inicijativa Srpska lista” na čijem je čelu Slavko Simić.

Kada je pre dve godine razrešen sa mesta ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Jablanović je u CIK-u, u prisustvu medija, preneo ovlašćenja na Slavka Simića da predsedava Srpskom listom.

Nakon što je Jablanović dao ostavku u Ministarstvu za rad, on je potom u CIK-u Kosova uz pisani zahtev preuzeo, odnosno vratio, funkciju predsednika Srpske liste.

loading...

Slavko Simić je tada izjavio da je Jablanović taj prenos izvršio mimo propisa, a u CIK-u su rekli da se ne mešaju u unutrašnje stvari građanskih inicijativa i da, ukoliko postoje nesporazumi, mogu ih rešavati na sudu.

Simić i Jablanović su posle toga, istog dana, podneli CIK-u zahtev za preregistraciju GI “Srpska lista” u političku partiju. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tada je rekao da je za vlast u Srbiji predstavnik Srpske liste Slavko Simić i da SNS, PS i SPS imaju jedinstvenven stav po tom pitanju.

Izbori na Kosovu će biti održani 11. juna.

Izbor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here