Home DRUŠTVO Prisustvo utakmicama zabranjeno za 188 navijača u Srbiji

Prisustvo utakmicama zabranjeno za 188 navijača u Srbiji

SHARE

U Srbiji je ukupno 188 navijača kažnjeno zabranom prisustvovanja određenim sportskim priredbama, a nešto više od četvrtine njih su iz Beograda, rečeno je FoNetu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Od tog broja, 131 zaštitna mera zabrane izrečena je u krivičnom postupku, a 57 u prekršajnom.

Tokom 2016. godine tužilaštvima je podneto je 95 krivičnih prijava za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Podneta su i 103 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka po osnovu člana 21 Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji se odnosi na organizatore, i 104 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv navijača, po osnovu člana 23.

Prema podacima MUP, imajući u vidu tok krivičnog i prekršajnog postupka, tokom prošle godine izrečene su 33 zaštitne, mere zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama u krivičnom i 28 u prekršajnom postupku

loading...

Zaštitna mera zabrane prisustvovanja predviđena je Krivičnim zakonikom i sastoji se u obavezi osobe kojoj je izrečena da se neposredno pre održavanja određenih utakmica lično javi u policijsku stanicu na području gde se zatekla i da u njoj boravi za vreme trajanja sportske manifestacije.

Na pitanje koliko je bilo navijača koji su prekršili zaštitnu meru, FoNet iz MUP nije dobio precizan odgovor.

Navedeno je samo da su u svim slučajevima nepostupanja prekršajno kažnjene osobe po izrečenoj zaštitnoj meri, protiv njih podnošeni zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

U slučajevima kada kažnjene osobe nisu postupale po izrečenoj meri bezbednosti u krivičnom postupku,o tome su obaveštavani nadležni sudovi koji su meru izrekli.

Iz MUP su ukazali da izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje stupaju na snagu 1. juna, propisuju da će se oni koji prekrše zabranu utvrđenu izrečenom merom bezbednosti, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Pritvor Pazarcima zbog napada na fudbalere Borca iz Čačka

Novopazarska policija uhapsila je tri osobe iz tog grada zbog sumnje da su nakon jučerašnje utakmice 35. kola Super lige Srbije između Novog Pazara i Borca napali fudbalere iz Čačka, saopštila je danas Policijska uprava.

Policija je uhapsila S.H. (46), E. M. (29) i M. P. (41) koji se terete da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu. Njima je određeno zadržavanje od 48 časova.

Do sukoba prilikom izlaska sa terena došlo je pošto su fudbaleri Borca degažirali nekoliko lopti, koje su domaći navijači ubacili na teren, preko zapadne tribine Gradskog stadiona, zbog čega su igrači i treneri Novog Pazara burno reagovali

Izvor: N1

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here