Home POLITIKA Haradinaj: Ako Brisel ne može, Vašington treba da završi posao

Haradinaj: Ako Brisel ne može, Vašington treba da završi posao

SHARE

Tražim od Vašingtona da se vrati na Balkan, ako Brisel ne može da reguliše odnose između Beograda i Prištine, poručio je bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj.

“Vašington je dobar u završavanju stvari između Kosova i Srbije. Ako oni ne dođu da nam pomognu, onda ne bi trebalo jednostavno da čekamo, već da odradimo svoje poslove”, poručio je lider Alijanse za budućnost Kosova.

SAD šalju nove trupe na Kosovo

Oko 130 američkih vojnika prvog bataljona sa sedištem u Tupelu, iz 185. puka avijacije, biće rasporedjeno na 10 meseci na Kosovu, u okviru snaga Kfora, navodi agencija Asošiejted pres.

Angažovanje dodatnih trupa je deo podrške NATO operaciji podrške medjunarodnim naporima za izgradnju mira i stabilnosti na Balkanu. Vojnici će danas otputovati u bazu Fort Hud u Teksasu, gde će proći pripreme pre nego što budu upućeni na Kosovo.

Zvaničnici navode da će vojnici biti u jedinici avijacije koja koristi helikoptere tipa “UH-60 blek hok”.

loading...

„Brisel mora da odluči, da nam kaže da li može da završi posao između Kosova i Srbije. Ja verujem da to ne mogu, zato tražim od Vašingtona da se vrati na Balkan. Nemamo luksuz da čekamo na ko zna koga“, rekao je Haradinaj.

Kako prenosi prištinska televizija „Klan“, on je, na danas održanom skupu stranke u Podujevu podsetio i na to da Republika Srbija i dalje ima Kosovo i Metohiju u svom ustavu.

„Zapamtite, Srbija još uvek ima Kosovo u njenom ustavu. Ako ga ne ukloni iz svog ustava, zašto da nemaju tačku u Ustavu i za raseljene ljude iz albanskih zemalja koji su nekada bili tamo“, dodao je.

Današnja Haradinajeva poruka samo je jedna u nizu koje je, otkako je stigao na Kosovo iz Kolmara, uputio javnosti i visokim zvaničnicima Republike Srbije.

Srpski zvaničnici – šef diplomatije Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i odlažeći predsednik Tomislav Nikolić – u više navrata su odgovarali na izjave Haradinaja.

Dačić je juče izjavio da Haradinaj treba da „skrati jezik“, Nikolić je Haradinaja nazvao „besnim psom“, dok je Stefanović rekao da Haradinaj Niš može da gleda samo iz zatvora, odgovarajući na njegovu izjavu da Kosovo treba da pripoji trećinu teritorije Srbije, jer Srbija i dalje ima Kosovo u svom Ustavu.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here