Home DRUŠTVO Na listi najjeftinijih zemalja za život Srbija na 18.mestu

Na listi najjeftinijih zemalja za život Srbija na 18.mestu

SHARE

Američki magazin Time objavio je listu od 50 najjeftinijih zemalja na svetu za život. Prvih deset zemalja na listi najjeftinijih zemalja za život su Južna Afrika, Indija, Kosovo, Saudijska Arabija, Kazahstan, Zambija, Oman, Paragvaj, Češka i Makedonija. Srbija je na ovoj listi zauzela 18.mesto,

Kako je objašnjeno, kao parametri za sastavljanje liste, GoBankingRates je rangirao zemlje na osnovu četiri dostupne mere koje je objavio Numbeo, online baza podataka cena: indeks lokalne kupovne moći, cena zakupa nekretnina, cena namirnica i indeks potrošačkih cena. Poređenja u rezultatima su vršena sa standardom života i cenama u Njujorku.

Srbija je na ovoj listi zauzela 18. mesto. U odnosu na ostalih 49 zemalja, cena zakupa nekretnina je treća najniža, sa prosečnom cenom zakupa jednosobnog stana od oko 155 evra u Novom Sadu, navodi se u tekstu i dodaje da su cene namirnica (za 73,2 odsto jeftinije nego u Njujorku) i indeks potrošačkih cena (66,8 odsto jeftiniji) niski, ali i kupovna moć (za 52,4 odsto niža) stanovništva.

Od zemalja iz regiona, prema pisanju Time, Bosna i Hercegovina je na 11. mestu liste. Kako navode, poseduje pristojnu kupovnu moć, nisku cenu zakupa nekretnina, namirnica i indeksa potrošačkih cena. Kao primer se navodi Sarajevo gde su ukupni mesečni troškovi najma i ostalih troškova između 550 i 650 evra.


Hrvatska se nalazi na 47. mestu. Kupovna moć je niža za 36,1 odsto, cena zakupa nekretnina je 90 odsto jeftinija, namirnice 58,8 odsto, a indeks potrošačkih cena 51,2 odsto. Kako se navodi u tekstu, cena zakupa nekretnina je niža nego u većini zemalja sa liste, a kao primer je navedeno da soba u Zagrebu košta 325 evra.

loading...

Slovenija je na 36. mestu. Zanimljiv podatak je da Slovenija ima višu kupovnu moć od svih 50 zemalja na listi, a u odnosu na Njujork je niža za 13 odsto. Cena zakupa je jeftinija za 86,5 odsto, namirnice za 57,4 odsto, a indeks potrošačkih cena 47,4 odsto.

Crna Gora (26. mesto na listi) se ističe po niskim cenama namirnica, dok im je kupovna moć negde na sredini liste najjeftinijih zemalja za život. U poređenju sa Njujorkom, kupovna moć je niža za 44,6 odsto, zakup jeftiniji za 88,8 odsto, namirnice za 68,9 odsto, dok je indeks potrošačkih cena niži za 61 odsto.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here