Home DRUŠTVO Koliko možemo biti sigurni da jedemo kvalitetnu hranu?

Koliko možemo biti sigurni da jedemo kvalitetnu hranu?

SHARE

Foto: Pixabay
Odgovor na pitanje da li građani u Srbiji jedu kvalitetnu hranu nije ni malo jednostavan, jedinstveni su stručnjaci koji se bave kvalitetom hrane, sertifikacionih firmi i predstavnici potrošača.
U Ministarstvu poljoprivrede, međutim, tvrde da građani Srbije mogu biti sigurni da jedu zdravu, kvalitetnu i bezbednu hranu, jer inspekcijske službe sprovode redovnu kontrole u cilju garantovanja ispravnosti proizvoda, koje su u skladu sa evropskim standardima.
Koliko građani Srbije mogu da budu sigurni da jedu kvalitetnu hranu, prema direktoru sertifikacione firme koja se bavi između ostalog i bezbednošću hrane “TMS CEE” Bošku Gavoviću, govori podatak da, s obzirom na broj inspektora, jedan poljoprivredni proizvođač u oblasti biljne proizvodnje u Srbiji u proseku ima šansu da bude kontrolisan jednom u 20 godina.
Prema rečima Gavovića, u Srbiji je mali broj inspektora koji se bave kontrolom poljoprivredno prehrambenih proizvoda, a i mehanizmi kontrole nisu dovoljno razvijeni. Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da čuva i maksimalno iskoristi svoju stratešku prednost, odnosno to što je jedna od tri zemlje, uz Togo i Zambiju, koje ne podržavaju genetski modifikovane proizvode (GMO), jer je, kako je naglasio, sigurno potrebno da prođe još decenija da bi se svi uverili u bezbednost GMO hrane.
“Hranom se sve više trguje preko granica, kompanije kupuju od jeftinijih dobavljača širom sveta, a time je rizik po bezbednost veći i teže se obezbeđuje sledljivost. Skandali koji se sve više pojavljuju, pokreću javnu zabrinutost po zdravlje i štete poverenju u industriju, pa se stoga usvajaju sve strožiji i kompleksniji propisi za standarde bezbednosti i kvaliteta, dok su i svetski standardi sve složeniji”, kazao je Gavović.
Sekretar udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu Nenad Budimović, kaže da se u Srbiji proizvodnjom hrane bavi 350.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, dok se proizvodnjom i preradom sirovina i hrane bavi i oko 3.500 kompanija, zbog čega je to veoma zahtevan sistem za kontrolu.
Predsednik Nacionalne organzizacije potrošača Srbije Goran Papović smatra da se u Srbiji po pravilnicima i zakonima jede fantastična hrana, ali kada je u pitanju njihovo poštovanje – situacija je drugačija. Donosimo pravilnike i standarde o kvalitetu, a ne poštujemo ih, kaže, i podseća da je Srbija imala zakonsku obavezu da još 2009. formira Nacionalni savet za bezbednost hrane, a formiran je tek pre par dana.
Papović smatra da potrošači treba da budu bolje informisani, jer kako tvrdi, “samo je informisan potrošač zaštićeni potrošač”.
Autor: Tanjug
loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here