Home POLITIKA Tribunal odbio Mladićev zahtev za lečenje u Rusiji

Tribunal odbio Mladićev zahtev za lečenje u Rusiji

SHARE

Sudije Haškog tribunala odbile su zahtev generala Ratka Mladića da bude privremeno oslobođen radi lečenja u Rusiji, zato što, uprkos garancijama zvanične Moskve, nisu uverene da bi se Mladić, ako bi bio pušten, vratio u Hag.

Tribunal je, takođe, odbio tvrdnje Mladićeve odbrane da general nema primereno lečenje u pritvoru u Sheveningenu, kao i da njegovo pogoršano zdravstveno stanje nije spojivo s boravkom u pritvoru.

Podsetimo, mladićevi branioci zatražili su krajem marta od Tribunala da generala privremeno pusti na lečenje u Rusiju, zato što mu se početkom tog meseca u sudskom pritvoru pogoršalo zdravstveno stanje.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske Mladić (75) u pritvoru Tribunala očekuje prvostepenu presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

U danas objavljenoj odluci, raspravno veće predsedavajućeg Alfonsa Orija navelo je da je uzelo u obzir garancije Rusije ali da veće nije uvereno da bi se optuženi vratio u sedište Tribunala, ako bi bio privremeno oslobođen, zato što se nije dobrovoljno predao Tribunalu, nego je umesto toga 16 godina izbegavao hapšenje.

loading...

Osvrćući se na trenutno Mladićevo zdravstveno stanje, za koje je odbrana tvrdila da je znatno pogoršano u pritvoru Tribunala, raspravno veće je, na osnovu izveštaja sudskih lekara i nezavisnih specijalista, zaključilo da je generalovo stanje “stabilno, uz rizike koji su opisani kao odgovarajući njegovom dobu i zdravstvenim incidentima u prošlosti, koji uglavnom potiču iz vremena pre njegovog hapšenja”.

Nalaze srpskih i ruskih lekara i specijalista o Mladićevoj bolesti, na koje se pozivala odbrana, sudije su odbacile uz obrazloženje da “oni ili nikada nisu lično pregledali optuženog ili su ga videli samo 2015”.

Nasuprot tome, nezavisni specijalisti, koje je angažovao sud, ocenili su, kako piše u odluci, da je Mladićevo lečenje u poslednjih nekoliko godina bilo u skladu s međunarodnim standardima.

U vezi s poslednjim incidentom koji je Mladić doživeo 3. marta 2017, raspravno veće zaključilo je, takođe, da “nema akutnih medicinskih problema” kojima se lekari nisu posvetili, pa su tako sudije utvrdile da Mladićeva odbrana “nije uspela da potkrepi svoju tvrdnju da optuženi nema odgovarajući medicinski tretman u sudskom pritvoru”.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here