Home POLITIKA Skupština: Žustro o tužiocima, ratnim zločinima, ko je više zadužio državu…

Skupština: Žustro o tužiocima, ratnim zločinima, ko je više zadužio državu…

SHARE

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras žustru objedinjenu načelnu raspravu o 44 tačke dnevnog reda među kojima su i lista kandidata za izbor tužioca za ratne zločine i izmene i dopune Zakona o sudijama.

Raspravu je obeležila polemika predstavnika vlasti i opozicije o tome ko je ratni huškač kojim bi novi tužilac trebalo da se pozabavi i ko je kriv za loše stanje u pravosuđu.

U okviru polemike oko dva finansijska sporazuma koja su takođe bila na dnevnom redu sednice, rasprava se povela i oko toga koja vlast je više zadužila državu i odvela je u propast.

Kritika je bilo i na račun onih koji su predloženi na sudijske i tužilačke funkcije. Članica Državnog veća tužilaca Sandra Kulezić odgovorila je da je veće predložilo kandidate za tužioce koji će odgovorno obavljati posao i koji su prošli relevantna testiranja. Vlada je Skupštini dostavila predlog dva kandidata za novog tužioca – Snežanu Stanojković i Milana Petrovića, a opozicija je istakla da je nedopustivo to što Srbija od kraja 2015. godine nema tužioca za ratne zločine.

Atmosferu u sali podiglo je i izlaganje bivše poslanice LSV, a sada Nove stranke, Marinike Tepić koja je pitala da li će se novi tužilac za ratne zločine baviti ne samo izvršiocima, već i onima koji su pozivali na nasilje, odnosno “ratnim huškačima”.

loading...

“Evo ja sam juče baš gledala snimak nekog govora Aleksandra Vučića pred ljudima u uniformama vojnim, paravojnim – to b Tužilaštvo trebalo da istraži – iz Gline gde je poklično izgovarao pozive na stvaranje Velike Srbije, a nemam baš utisak da se Velika Srbija jedino stvara u miru, a npr jedino Velika Albanija u nemiru”, rekla je Tepić.

Šef poslaničke grupe pokreta Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da nijedan poslanik ne može doneti kvalitetnu odluku o izboru sudija i tužilaca, jer su im dostavljeni samo kratki paragrafi na papiru.

“Interesuje me na osnovu kojih podataka će se drugi poslanici opredeljivati o njima? Na osnovu podataka sa jednog papira nemoguće je odlučiti, bez plana rada i analize dosadašnjeg rada, kvalitetan izbor je nemogće doneti, moguće je doneti samo izbor na zvonce”, rekao je Radulović.

Naveo je da njihov izbor kroz skupštinu na taj način nema nikakav smisao, dodajući da struka nalaže da je potrebna relativizacija uloge predsednika suda.

“DJB misli da tužioce treba građani da biraju na direktnim izborima”, rekao je Radulović i dodao da poslanici nemaju mogućnost da na odborima razgovaraju s kandidatima za sudije i tužioce, već mogu samo kroz medije da se informišu o njima, ne znajući da li su te informacije tačne.

Radulović je rekao da brojni nerešeni slučajevi ukazuju da kadrovi koji se biraju “nemaju kvalitet, nemaju kičmu”.

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović rekao je da će kada je reč o izboru tužioca za ratne zločine glasati za osobu za koju smatra da treba da bude na tom mestu i istakao da se aktuelna vlast neće meštati u rad pravosuđa za razliku od prethodne vlasti.

“Vi iz Ministarstva pravde morate da se pozbavite time da narod shvati da je pravosuđe nezavisno”, dodao je Đukanović.

On je pohvalio rad ministarke pravde Nele Kuburović, kao i bivšeg ministra Nikole Selakovića, navodeći da su učinili mnogo za pravosuđe u Srbiji.

Ministar finansija Dušan Vujović reagujući na kritike poslanika Demokratske stranke Gorana Ćirića da se na sednici parlamenta donose odluke o zaduživanju Srbije za oko 200 milona evra rekao da nije tačno da se “zemlja zadužuje, a da pare nestaju”.

“Nemojte da stvaramo u javnosti takav utisak”, rekao je Vujović i dodao da se radi sve što se može da se smanji zaduženje Srbije i održi likvidnost.

“Jeste novi kredit, ali nije novo zaduženje, jer sredstva nisu vezana”, rekao je ministar.

Sednica skupštine će biti nastavljena u ponedeljak raspravom o amandmanima na predložene izmene i dopune Zakona o sudijama.

Izvor: Beta, N1,Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here