Home DRUŠTVO Poverenik kaznio Agenciju zbog Malog

Poverenik kaznio Agenciju zbog Malog

SHARE

 

Повереник за информације од јавног значаја казнио је Агенцију за борбу против корупције јер није поступила по његовом решењу и доставила Пиштаљци све документе о ванредној контроли имовине и прихода градоначелника Београда Синише Малог. Агенција мора да плати 20.000 динара јер није „доставила документе које је добила од Управе за спречавање прања новца и Вишег јавног тужилаштва у Београду означене као `строго поверљиве`“, пише у закључку о изрицању новчане казне Повереника који је Пиштаљка добила у петак.

Иако се Агенција бранила да не може да достави ове списе јер су означени тајним, Повереник им је наложио да то учине. Уколико Агенција не поступи по налогу Повереника у року од два дана, биће кажњена са још 180.000 динара.

„Како се опозив тајности према наведеном чл 25 Закона о тајности података врши на основу решења Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у поступку по жалби, што је овде случај, то је Агенција била дужна да поступи по решењу у целости“, пише у закључку.

Пиштаљка је у више наврата писала о томе како челници Агенције за борбу против корупције штите градоначелника Малог. Судија Уставног суда и бивша директорка Агенције Татјана Бабић сакрила је од јавности извештај о контроли имовине Синише Малог у којем пише да он није пријавио сву своју имовину, али и да се сумњичи за прање новца и то још од 2009. године. Извештај о имовини градоначелника нису хтели да доставе ни кад им је Пиштаљка то по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја захтевала. Због тога се Пиштаљка жалила поверенику Родољубу Шабићу, који је донео решење да Агенција мора да достави податке. Агенција је по решењу Повереника у два наврата поступала, али оба пута делимично. Прво су нам доставили део документације у којој су затамнили значајне информације на које јавност има право да зна. Повереник их је због тога обавезао да поново доставе документацију у којој неће бити скривени јавни подаци, већ само лични. Агенција је под претњом новчане казне доставила део документације без затамњених делова, али је одбила да достави документа из Вишег јавног тужилаштва и Управе за спречавање прања новца. Због тога их је Повереник казнио са 20.000 динара.

loading...

Фотографија Родољуба Шабића: Медија центар

IZVOR PIŠTALJKA.RS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here