Home DRUŠTVO Pokrenut stečajni postupak u Grupi Zastava vozila

Pokrenut stečajni postupak u Grupi Zastava vozila

SHARE

Rešenjem Privrednog suda u Kragujevcu u Grupi Zastava vozila pokrenut je stečajni postupak, a prvo poverilačko ročište, na kojem će biti konačno utvrđene obaveze te firme prema poveriocima, zakazano je za 19. maj.

U Privrednom sudu za naš list juče pojašnjavaju da je stečajni postupak pokrenut samo u holdingu Grupa zastava vozila, kao krovnoj organizaciji te kompanije, te da se stečaj ne odnosi na ostale celine Zastave vozila, među kojima su Zastava kamioni, proizvođač priključnih vozila automobilskih i drugih prikolica, Zastava inpro i još neke firme.

Stečaj Zastave kamiona prošle godine sprečilo je Ministarstvo odbrane odlukom da se ta fabrika pripoji domaćoj vojnoj industriji. Ministarstvo je, s tim ciljem, u Kamionima tokom 2016. izdvojilo hale i opremu koja je potrebna za proizvodnju vojnih vozila. Vlada Srbije je, potom, usvojila zaključak o formiranju nove kompanije u Kamionima koja će se baviti vojnom proizvodnjom i koja će, kako se očekuje, uskoro i zvanično da bude registrovana u APR-u.

Iako još nije registrovana, ta nova firma već funkcioniše, te je u njoj napravljena oklopna kupola za borbeno vozilo “morava” koje kragujevačke “kamiondžije” serijski treba da proizvode u saradnji sa pribojskim FAP-om i “Prvom petoletkom” iz Trstenika.


Zastava inpro, prema najnovijim informacijama iz te fabrike, očekuje skorašnje usvajanje Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) kojim je predviđen nastavak proizvodnje priključnih vozila, koja će ubuduće biti organizovana u novoiznajmljenoj hali u jednoj od kragujevačkih industrijskih zona. U Inprou su nedavno, kao što je naš list i najavio, počeli proizvodnju nadgradnji za teretna vozila ruskog GAZ-a.

 

“Lazar” se seli u Kamione?

 

Proizvodnja novog domaćeg oklopnog vozila “lazar” trebalo bi, prema nezvaničnim informacijama, da se iz fabrike “Borbeni složeni sistemi” u Velikoj Plani preseli u novoformiranu kompaniju u Zastava kamionima. Vozilo “lazar” jedan je od atraktivnijih noviteta domaće vojne industrije, za kojim, kako tvrdi premijer Aleksandar Vučić, vlada veliko interesovanje u svetu.

 

loading...

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here