Home DRUŠTVO Inspektorat za rad: Trećina radnika na crno, mnogi bežali sa gradilišta

Inspektorat za rad: Trećina radnika na crno, mnogi bežali sa gradilišta

SHARE

Inspektorat za rad je nadzorom 329 gradilišta u Srbiji utvrdio da je od zatečenih 1.230 radnika njih 427 radilo na crno, odnosno bez ugovora o radu i socijalnog osiguranja, saopštilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, na pojedinim gradilištima radnici su bežali sa gradilišta prilikom dolaska inspektora rada, a njih je po proceni inspektora sa kontrolisanih gradilišta bilo preko 100.

Inspektori rada su zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa podneli 97 prekršajnih prijava, izdali 12 prekršajnih naloga, a doneli i 108 rešenja.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori rada su podneli 32 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneli 124 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrdjenih nedostataka, kao i 29 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

Nadzorom je otkriveno i 13 neregistrovanih građevinskih subjekata – sedam u Braničevskom okrugu, jedan u Raškom okrugu i pet u Zaječarskom okrugu, zbog čega je doneto 13 rešenja kojima je naloženo da se bez odlaganja pokrenu propisani postupci za upis u odgovarajući registar i zabranjeno obavljanje delatnosti dok ne ispune uslove za to.

loading...

Nadzorom gradilišta koji je počeo juče obuhvaćena su gradilišta na kojima su tokom prošle i ove godine smrtno stradali radnici.

Prema podacima inspekcije rada, u 2016. je izvršeno 900 nadzora povodom povreda na radu, a osim 29 smrtnih povreda na radu bile su i 774 teške povrede na radu, dok je podneto više od 62 krivične prijave protiv nesavesnih poslodavaca.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here