Home DRUŠTVO Antonije Đorđević: Kolebljivi akademik

Antonije Đorđević: Kolebljivi akademik

SHARE

Ličnost Danas

Na akademike, potpisnike peticije za reviziju izučavanja teorije evolucije, pažnju javnosti skrenula je SANU saopštenjem u kojem ukazuju da taj dokument nisu potpisala 52 člana Akademije, kako tvrde autori peticije, već samo dva.

A od utorka, na spisku potpisnika peticije iz reda akademika ostao je samo jedan – kompozitor Svetislav Božić, jer je Antonije Đorđević, inače profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, povukao svoj potpis.

U obrazloženju takve odluke, o kojoj je obavestio Ministarstvo prosvete, skupštinski Odbor za obrazovanje i senate univerziteta, Đorđević navodi da je peticiju potpisao “u zabludi o njenoj prirodi i svrsi”. O tome zašto se predomislio nije želeo da govori.

Đorđevićeve kolege sa Elektrotehničkog fakulteta o njemu imaju samo reči hvale. Kažu da je reč o jednom od najcenjenijih stručnjaka na tom fakultetu po naučnim rezultatima i predavanjima. Veruju da je Đorđević nesmotreno napravio omašku i stavio svoj potpis na peticiju koju očito nije pažljivo pročitao. U komentarima na forumima studenti pominju Đorđevića kao “izvanrednog pedagoga i predavača”, te da “kad on ispredaje sve razumeš”, a predaje jedan od najtežih predmeta na ETF-u.
Rođen je u Beogradu, 28. aprila 1952. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na ETF-u, na kome je zaposlen od 1975, gde je prošao kroz sva zvanja. Predavao je i na nekoliko američkih univerziteta. Bio je mentor ili komentor osam doktorskih disertacija na matičnom fakultetu, a učestvovao je i u vođenju doktoranata na drugim visokoškolskim ustanovama. Đorđević je autor ili koautor oko 300 naučnih radova i 20 univerzitetskih udžbenika i zbirki zadataka. Koautor je pet patenata zaštićenih u SAD. Uradio je i nekoliko desetina projekata za domaće i strane naručioce. Prema podacima iz baze SCOPUS njegovi radovi su citirani preko 1.250 puta.


Glavne oblasti Đorđevićevog naučno-istraživačkog rada su numerička elektromagnetika, antene, mikrotalasna tehnika, ultrabrze digitalne veze i elektromagnetska kompatibilnost.

loading...

Za dopisnog člana SANU je izabran 1997, a za redovnog 2006. godine. Dobitnik je nagrade Nikola Tesla.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here