Home POLITIKA Srbija će tražiti da se OEBS odredi prema ulozi Vokera

Srbija će tražiti da se OEBS odredi prema ulozi Vokera

SHARE

Srbija će od OEBS-a tražiti da se hitno odredi prema ulozi bivšeg šefa njene misije na Kosovu Vilijema Vokera o događajima koji su doveli do bombardovanja SRJ, a povodom Vokerove izjave da radi na projektu stvaranja “velike Albanije”, pišu Večernje novosti.

Kako je navedeno, pismo će u ime države poslati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Reputacija ove organizacije, koja ima misije u kriznim područjima širom sveta, ozbiljno je dovedena u pitanje. Voker je kao šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu i Metohiji, praktično bio kreator izveštaja o događajima u Račku, koji su bili okidač za bormardovanje NATO. Njegovo priznanje sada baca potpuno drugačije svetlo na te događaje i OEBS na to ne sme da ostane nem”, rekao je Dačić.

Srbija će svoje stavove izneti 16. maja i na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će govoriti ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

Ona je za Novosti rekla da će na sednici istaći da je Srbija posvećena miru i opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da neće ostati nema na pretnje koje dolaze od albanskih političkih lidera, velikoalbanskih lobista i onih koji se protive osnivanju Specijalnog suda za procesuiranje ratnih zločina koje su počinili pripadnici OVK.

loading...

Vilijam Voker, koji je 1999. godine bio šef Verifikacione komisije OEBS-a na Kosovu, čiji je izveštaj o Račku, gde su srpske snage bezbednosti navodno izvršile masakr nad albanskim civilima, bio uvod u kasnije NATO bombardovanje SRJ, izjavio je u Prištini da se zalagao za nezavisnost Kosova, a da sada ima plan za ujedinjenje svih Albanaca.

Premijer Aleksandar Vučić je najavio da će “Srbija na svakom mestu i na svakom nivou da iznosi ovaj krunski dokaz da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na KiM, već borba protiv Srbije i stvaranje ‘Velike Albanije'”.

Dačić je, među ostalim aktivnostima Srbije, najavio i da će predložiti Vladi da se razmotre sve mogućnosti da bi se prema Vokeru primenile određene mere kao što je zabrana ulaska na teritoriju Srbije.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here