Home POLITIKA Opozicija: Izmene zakona o sudijama za određene ljude, Martinović: Nijedan kandidat nema...

Opozicija: Izmene zakona o sudijama za određene ljude, Martinović: Nijedan kandidat nema veze sa SNS

SHARE

U raspravi o izmenama Zakona o sudijama, koji je predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, opozicioni poslanici Skupštini ocenili su da izmene kojima je omogućen reizbor predsednika suda i skraćenje njegovog mandata sa dosadašnjih pet na četiri godine, omogućavaju političke pritiske na sudije i postavljanje ljudi bliskih vlasti na tu funkciju.

U izmenama Zakona, koje je predložio šef poslaničke grupe SNS, predlaže se reizbor predsednika suda i skraćenje njegovog mandata sa dosadašnjih pet na četiri godine uz mogućnost da još jednom budu biranu za predsednika istog suda.Takođe se predlaže da predsedniku suda, kome se navršava radni vek, sudijska funkcija i funkcija predsednika suda prestaju tek istekom mandata.

Obrazlažući svoj predlog, Martinović je rekao, da predložene izmene treba da obezbede kontinuitet u radu predsednika sudova.

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić upitao je zbog čega većina u parlamentu, koja je 2013. godine izmenila trajanje mandata predsednik sudova sada traži da se zakon vrati na staro.

“Ovaj zakon tačno radi za određene ljude koji sada treba da ostanu na funkcijama i odrade posao za Srpsku naprednu stranku (SNS). Ovo je zakon kojim se narušava načelo opštosti kod donošenja zakona i zato je stanje u pravosuđu takvo kakvo je”, rekao je Đurišić.

loading...

Šefica poslaničke grupe Novа Srbijа – Pokret zа spаs Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da je kada se govori o pravosudnim organima reč o “poslušnim ljudima koji će završavati poslove za vlast, odnosno SNS”.

Poslanik pokreta Dveri Srđan Nogo rekao je da se predlogom o izmeni trajanja mandata predsednika suda uvodi novi uticaj politike na sudije.

Poslanica Liberalno demokratske partije (LDP) Nataša Mićić rekla je da je u predloženim izmenama Zakona o sudijama problematično da oni koji su navršili radni vek ostanu da rade do kraja mandata predsednika suda.

Aleksandar Martinović je nakon toga rekao da su predlog o skraćenju mandata predsednika sudova u skladu sa Ustavom, jer Ustav poznaje samo mandat predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

On je rekao da opozicija tvrdi da SNS vrši pritisak na sudove onda kada im se ne sviđa presuda, a da smatraju da pritiska nema “kada se donese presuda u korist onih koji kleveću i lažu”.

“Kada je sud presudio da jedan nedeljnik plati naknadu štete Nebojši Stefanoviću jer su objavili na naslovnoj strani njegovu fotografiju uz natpis da je glavni fantom iz Savamale, svi ste skočili da SNS vrši pritisak na sud, sada kada je ta presuda pala, gde vam je sad pritisak na sudije”, rekao je Martinović i dodao da nijedan kandidat za sudiju ili tužioca “nikakve veze sa SNS nema”.

Izvor: Beta, Insajder

I

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here