Home DRUŠTVO Medijana Nifest od 11. do 14. maja

Medijana Nifest od 11. do 14. maja

SHARE

U četvrtak, 11. maja, u Nišu po četvrti put počinje međunarodni stripski i kulturni festival, sada proširenog naziva „Medijana Nifest“, jer se održava uz pokroviteljstvo Gradske opštine Medijana.

Koordinatori festivala su Zoran Nikolić i Srđan Savić, organizator je i ove godine Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić“, tehnički organizator JKP „Tržnica“ Niš, a stručni partneri Udruženje stripskih umetnika Srbije i dvadesetak ustanova iz naše zemlje i Evrope.

I ove godine je ulaz na sve programe besplatan, a proširen je ekskluzivnim događajima, nekim i od evropskog značaja.

Prvi festivalski program će biti u četvrtak u 14 časova, kada se u galeriji Niškog kulturnog centra otvara autorska izložba međunarodno značajnog stripara Zorana Tucića, naslovljena „Projekat Treći argument“ po antologijskom albumu rađenom po prozi Milorada Pavića i scenariju Zorana Stefanovića. Svetsku premijeru je ovaj strip imao 1995. štampanjem u Nišu. U međuvremenu ga je čitala publika širom sveta, a najnovije izdanje je upravo objavljeno u Francuskoj. Niški ljubitelji kulture su prvi koji posle 22 godine vide nove Tucićeve radove na istu temu — opstanak evropske civilizacije i čovečanstva u neizvesnom odmeravanju Istoka i Zapada. Izložbu prati iscrpan katalog u boji.

Svečano otvaranje „Medijana Nifesta 2017“ održaće se isti dan na Niškom sajmištu, mestu gde će se odigrati veći deo dešavanja na festivalu. Manifestacija obeležava važne jubileje evropskog stripa: 70 godina Taličnog Toma, pola veka Korta Maltezea, ali i trideset godina Dilana Doga u Srbiji, gde učestvuje lično i crtač Danijele Kaluri.

loading...

Iz Italije i kuće „Serđo Boneli editore“ stiže još jedan gost omiljen kod čitalaca — Marčelo Manđantini, crtač kultnog Zagora, ljubimca mnogih naraštaja na Balkanu.


Dom omladine Beograda sa partnerima predstaviće se sa tri programa koje moderiše Dragoljub Stojković sa uglednim gostima iz Niša i Beograda. U pitanju su „Stripski fanzini u Srbiji“, „Politikin Zabavnik – juče, danas, uvek“, ali i putujuća tribina od velike kulturne važnosti pod nazivom „Nacionalna strategija za strip i novi Centar za umetnost stripa“.

Jedan od središnjih događaja festivala „Medijana Nifest 2017“ je grupa programa u petak 12. maja, vezanih za umetničku porodicu Krstić iz Niša — svetski poznatog Vladimira Krstića Lacija i njegove kćeri, takođe ugledne likovne umetnice, Tamaru Krstić Laci i Anitu Milić.

Posebna pažnja na „Medijana Nifestu 2017“  biće data obeležavanju 40 godina jedne od najbitnijih evropskih stripskih grupa „Beogradski krug 2“, ali i četvrt veka Škole stripa „Đorđe Lobačev“ pod vođstvom Vladimira Vesovića.

Već tradicionalni Sajam stripskih izdavača sa izdanjima iz Srbije i regiona održava se na Niškom sajmištu sva četiri dana. Održaće se i školske stripske radionice u osnovnim školama u GO Medijana i na Niškom sajmištu. U subotu se na Sajmištu dodeljuju festivalska priznanja, a ugledni gosti potpisuju kataloge i druga izdanja.

Poslednjeg dana, u nedelju 14. maja, dodeljuju se diplome polaznicima škole stripa, a festival „Medijana Nifest 2017“ završava se u klubu „Blek Stejdž“, gde se održava Nifestova rokenrol žurka.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here