Home POLITIKA Majić: Promene u pravosuđu moraju krenuti iz samog pravosuđa

Majić: Promene u pravosuđu moraju krenuti iz samog pravosuđa

SHARE

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je da je najveća zabluda da će se pojaviti neka kvalitetnija izvršna vlast koja će samu sebe da ograniči i učini pravosuđe moćnijim.

On je, gostujući u Danu uživo televizije N1, rekao da promene u pravosuđu moraju krenuti iz samog pravosuđa.

“Jedino što se može dogoditi je da se samo pravosuđe pobuni zbog ponižavajućeg položaja i protiv pojedinaca u svojim redovima koji kaljaju ugled pravosuđa”, rekao je Majić ističući da bi pretežniji broj sudija trebalo da prestane da pije jutarnju kafu s “ljudima koji su se ogrešili o struku”.

Komentarišući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, koji je podneo poslanik Aleksandar Martinović, Majić je podsetio da je mišljenje predstavnika struke da uloga predsednika sudova treba da se relativizuje, a pomenuti zakonski predlog čini suprotno.

Istakao je da u velikom broju slučajeva, predsednici sudova predstavljaju sponu sa izvršnom vlašću.

loading...

Martinovićev predlog, kako kaže, dodatno jača ulogu predsednika suda, jer predviđa mogućnost dva mandata od po četiri godine.

Lazić: Svi tužioci trpe pritiske, direktni pritisci u manjoj meri

Član Državnog veća tužilaca Radovan Lazić koji se, osvrnuo na izbor tužioca za ratne zločine koji je na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije, istakao da je to što Srbija godinu dana nije imala tužioca za ratne zločine svakako uticalo na rad Tužilaštva, jer rukovodilac koji nema pun mandat, nema ni ustavne garancije koje mu omogućavaju da vrši svoju dužnost.

On je ukazao i na to da se, pored tužioca za ratne zločine, čeka i na izbor još tridesetak javnih tužilaca, što znači da je više od trećine države bez javnih tužilaca.

“Namera je izvršne vlasti da se vrši neka vrsta nedozvoljenog uticaja i pritiska. Kada je javni tužilac izabran na pun mandat od šest godina, teže je uticati nego kada vrši funkciju danas, a sutra možda više neće biti na tom mestu.” objašnjava Lazić.

On je dodao i da su svi tužioci nekada doživeli pritisak, osim možda “onih koji ne čitaju novine, ne gledaju televiziju i žive u svojoj spavaćoj sobi” dodajući da se svaki dan mogu čuti komentari ministara, predsednika vlade i političara iz vlasti i opozicije o određenim predmetima i time se, kako kaže, jasno daje do znanja kakve se odluke očekuju.

On navodi da postoje i direktni ptitisci, ali u manjoj meri.

Lazić: Greška tužilaštva što ne obaveštava o predmetu Savamale

Lazić se osvrnuo i na slučaj Savamale, ističući da je greška što nadležno Više tužilaštvo u Beogradu ne obaveštava javnost o tome dokle su stigli u tom predmetu.

“Siguran sam da je u tom konkretnom predmetu Tužilaštvo nemoćno ako ne postoji volja u policiji”, ističe on i podseća da je izveštaj Zaštitnika građana pokazao da je policija bila direktno umešana u taj slučaj, jer joj je bilo naređeno da ne reaguje dok je vršenje krivičnog dela u toku.

Zato je, kako kaže, teško očekivati da policija taj slučaj reši.

Lazić upozorava i da su instrumenti koji su dati Tužilaštvu mrtvo slovo na papiru dodajući da tužilac nema mogućnost da pokrene discpilniski postupak protiv policije jer ne dostavlja podatke o slučaju Savamale, već može samo da zahteva da se disciplinski postupak pokrene, što može i svaki drugi građanin.

Izvor: N1, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here