Home DRUŠTVO I plata i penzija za direktora niške “Tržnice”

I plata i penzija za direktora niške “Tržnice”

SHARE
 

Narednih 5 meseci direktor niškog Javnog komunalnog preduzeća “Tržnica” Radovan Milojević, na osnovu ugovora potpisanog sa Nadzornim odborom preduzeća, primaće i platu i penziju, a najavljuje da će se nakon isteka mandata, 2. oktobra, ponovo kandidovati za direktora.

Milojević juče napunio 65 godina života i prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju automatski odlazi u penziju. Kako sam kaže, da ne bi kršio zakon morao je da reguliše svoje radno angažovanje u “Tržnici”, pa je zato sa Nadzornim odborom preduzeća potpisao ugovor na određeno vreme, tačnije do isteka mandata, 2. oktobra.

Kako bih ostao radno angažovan u “Tržnici” na mestu direktora do isteka mandata, gde sam imenovan odlukom Skupštine Grada, u skladu sa Članom 48. Zakona o radu, ja sam potpisao ugovor na određeno vreme sa Nadzornim odborom – pojašnjava Milojević.

On pojašnjava da se pre potpisivanja ugovora konsultovao sa nadležnima u Skupštini Grada i sa skupštinskim Odborom za imenovanje, a o načinu za rešavanje svog radnog statusa, kako kaže, potražio je savete i od Inspekcije rada. Tvrdi da su ga svi posavetovali da je najbolje da potpiše ugovor na određeno vreme.

I pored toga, oko njegovih primanja u “Tržnici” se ništa neće promeniti i kako kaže, i narednih 5 meseci primaće platu “prema istom koeficijentu predviđenom sistematizacijom”, a pored toga primaće i penziju.

Razlika je u tome što “Tržnica” neće uplaćivati penziono i socijalno osiguranje za mene, jer sam već penzioner. Za penziju još nemam rešenje, ali verovatno ću primati i penziju. Koliko će da bude, videćemo. Ja sam radio u MIN-u, plate su bile male. Videćemo – kaže Milojević.

Inače, plata direktora “Tržnice” nije dostupna sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, a prema podacima koje je Milojević dostavio Gradu Nišu, u novembru 2015. godine njegova plata je bila 68.930 dinara i bio je među direktorima niških javnih preduzeća sa manjom platom.

loading...

Podsetimo, Milojević je za direktora “Tržnice” postavljen 2013. godine. Prvo u v.d. stanju nakon razrešenja Ljubomira Kostića, a onda, nakon konkursa i “za stalno”.


Stručnjaci: Netačne Milojevićeve tvrdnje o “uštedama”

Knjigovodstveni stručnjaci sa kojima su novinari Južnih vesti razgovarali, ukazuju da nije tačna Milojevićeva tvrdnja da će Tržnica “štedeti” jer neće plaćati penziono i socijalno osiguranje, već je, tvrde, suprotno.

Kada penzioner zasnuje radni odnos, na njegove prihode se i dalje plaćaju doprinosi za penzijsko osiguranje i porez na zaradu, a oslobađa se samo doprinosa za nezaposlene i zdravstvenog osiguranja, što je zapravo manji deo troškova – kažu sagovornici Južnih vesti.


Milojević: Kandidovaću se ponovo

Iako će u oktobru, kada mu ističe mandat i kada bi trebalo da bude raspisan novi konkurs za izbor direktora “Tržnice”, uveliko biti penzioner, Milojević kaže da planira da se kandiduje za novi direktorski mandat.

Hoću da se kandidujem, jer smatram da imam rezultate. Od 20 dirketora koji su bili registrovani kao direktori u poslovanju “Tržnice” dugom 65 godina, ja sam jedini dirketor koji nije uzeo dinar kredita tokom mandata. Vratio sam sve dugove. Zatekao sam 217 radnika, a sada imamo 203 zaposlena – kaže Milojević.

Naglašava da svoje poslovne rezultate ističe sa ponosom i da mu oni daju “moralnu poziciju” da se kandiduje ponovo za direktora.

Milojević je na mesto direktora došao na predlog DSS, čiji je član tada bio. U međuvremenu je prešao u SNS i kako je sam rekao u poslednjoj kampanji za predsedničke izbore, aktivno je prikupljao glasove za kandidata SNS Aleksandra Vučića.


Nije prvi penzioner-funkcioner

Direktor “Tržnice” Radovan Milojević svojim radnim angažmanom u penzionerskim danima i primanjem i plate i penzije neće biti prvi penzioner-funkcioner u Nišu.

Naime, već nekoliko godina tako svoje funkcije obavlja aktuelni gradonačelnik Niša Darko Bulatović. On istovremeno prima platu gradonačelnika Niša i penziju, kao vojni invalidski penzioner.

Kako su Južne vesti već pisale, Bulatović je trenutno gradonačelnik sa najvećim primanjima u Srbiji, a zarađuje više i od premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: Južne vesti

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here