Home POLITIKA Pala Vlada Kosova, slede izbori

Pala Vlada Kosova, slede izbori

SHARE

Većina poslanika Skupštine Kosova podržala je zahev opozicije i izglasala nepoverenje Vladi Ise Mustafe, javlja televizija N1.

Od 115 prisutnih poslanika za zahtev opozicije o nepoverenju Vlade glasalo je 78 poslanika, protiv 34 dok su tri bila uzdržana. Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja, kao i 12 poslanika iz redova partija na vlasti.

Predsednik Kosova je u obavezi da odmah nakon izlasavanja nepoverenja donese odluku o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora, najkasnije u roku od 45 dana od izglasavanja nepoverenja.

Valjdete Bajrami iz Nisme predstavila je danas predlog o nepoverenju vladi Kosova. Ona je rekla da ova vlada nije ispunila mnoge stvari, potpisala je štetne sporazume u Briselu, kao i loš sporazum o demarkaciji… Takođe je pozvala da je glasanje nepoverenja vladi jedina opcija… Da su izbori u ovom trenutku jedini izlaz.

Nakon nje je stav vlada o predlogu opozicije izneo i premijer Isa Mustafa. On je rekao da je ovaj predlog politički, bez argumenata, i da se neke ranije načinjene greške prebacuju na rad ove vlade.

loading...

“Peticija ima za cilj destabilizaciju zemlje i cilj je sakrivanje koruptivnih afera od ranije. Mi smo zemlja koja ima najviše uspeha u borbi protiv ekstremizma, migracije, i korupcije. Imamo pet novih priznanja, dobili smo telefonski kod i zakoni se sprovode na celoj teritoriji kosova. Ova vlada je izvršila mnoge reforme, nasledili smo dugove od ranije ali smo ispunili obaveze i povećali budžet, otpisali smo dugove ali imali budžetsku stabilnost. Postali smo deo mnogih organizacija.To govori o kredibilitetu ove vlade”, dodao je Mustafa, prenosi RTK2.

Zenun Pajaziti, šef poslaničke grupe DPK pozvao je poslanike da glasaju po volji naroda.

“Bez obzira na ovaj predlog, želeo bih da je premijer danas predstavnik stranke i premijer svih građana. Predlog o nepoverenju je došao zato što imamo zastoj u zemlji, imamo stotinu hiljada gradjana zbog teških uslova i mnogih problema. Mladi gledaju sednicu zato što su očekivali da putuju, očekivali smo vojsku, znamo da smo imali tešku situaciju u skupštini, imali smo slike koje niko nije želeo da vidi. Naša stranka je stalno imala sastanak sa koalicionim partnerima kako bi unapredili položaj zemlje. Sad smo došli ovde i videli smo da nemamo neku koordinaciju. Poslanike pozivam da iskažu volju gradjana”, istakao je Pajaziti.

Pored zgrada Vlade i Skupštine Kosova pred početak sednice Skupštine na kojoj treba da bude razmotren zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi, raspoređen je veliki broj policajaca.


Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini neće danas glasati za demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, izjavio je potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović.

On je za RTS rekao da je kosovska vlada “bolesnik na aparatima” i da se samo postavlja pitanje ko će isključiti te aparate i oglasiti da vlada ne postoji.

“Mislim da je kosovska vlada ‘bolesnik’ koji je na aparatima već duže vreme i sada se samo postavlja pitanje ko će isključiti te aparate, ko će oglasiti da vlada ne postoji, i da postoji nadmetanje izmedju PDK i LDK ko će biti optužen za to”, naveo je Stojanović.

Stojanović je ocenio da su izbori neminovni i da je to “više nego jasno”, a da se samo postavlja pitanje “ko će biti taj krivac koji je isključio aparate”.

“Ništa drugo se danas neće dešavati. Da li će kosovska vlada pasti danas ili za nedelju dana, sasvim je nebitno. Jasno je da se ide na nove izbore a ko će i kako će se prikazati medjunarodnoj zajednici kao konstruktivan, a ko kao nekonstruktivan to je borba koju Albanci vode izmedju sebe i to nas ne interesuje”, dodao je Stojanović.

On je ocenio da se duže vreme vodi igra izmedju PDK i LDK ko je kriv što demarkacija ne može da se usvoji.

“Više je nego jasno da Srbi za to neće glasati ali i da oni sami imaju problem sa svojim poslanicima kako da ih ubede da za to glasaju”, dodao je potpredsednik kosovske vlade.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here