Home DRUŠTVO Pacijentima obolelim od melanoma treba inovativna terapija

Pacijentima obolelim od melanoma treba inovativna terapija

SHARE

Pacijentima obolelim od melanoma (raka kože) u Srbiji nisu dostupni mnogi inovativni lekovi koji postoje u svetu, a ako hoće da se leče na kliničkim probama, moraju da idu u inostranstvo, rekla je koordinatorka kampanje Euromelanoma u Srbiji Lidija Kandolf-Sekulović.

Ona je na konferenciji za novinare Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) istakla da su istraživanja u onkologiji donela napredak u razvoju lekova za melanom, ali da je procedura odobravanja tih lekova u Srbiji izuzetno spora.

“Iako su u Srbiji od 1. februara dostupna dva nova leka za melanom, potrebno je da se ta lista proširi, a najpre da se odobri korišćenje kombinacije ciljane terapije i imunoterapije”, rekla je Kandolf-Sekulović.

Ona je dodala da je potrebno građanima podići svest o potrebi zaštite od sunca, kao i štetnosti korišćenja solarijuma.

Izvršni direktor u Udruženju pacijenata obolelih od melanoma Stefan Kostić rekao je da postoji mogućnost dobijanja lekova od farmaceutskih kompanija kroz donacije, ali da se lekovi na taj način čekaju predugo.

loading...

“Te kompanije moraju da plate državi mnoge troškove pa je zbog toga smanjen potencijalni broj donacija, ali se trudimo kroz dogovore sa državnim institucijama da se to promeni”, istakao je Kostić.

Predsednik UPOOM Savo Pilipović rekao je da je to Udruženje pokrenulo akciju borbe protiv melanoma, kojom će građanima pokušati da približi značaj pregleda kože i zaštite od sunca.

“Prošle godine obeležii smo dan borbe protiv melanoma, ali sada ceo mesec posvećujemo tome. Organizovaćemo štandove u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Užicu gde će građani moći da dobiju najvažnije informacije o toj teškoj bolesti,” naveo je Pilipović.

IZVOR n1

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here