Home DRUŠTVO Goša ponovo počinje da radi?

Goša ponovo počinje da radi?

SHARE

Predstavnik ŽOS Trnava za Istočnu Evropu Zoran Terzić obećao je radnicima fabrike šinskih vozila „Goša“ isplatu svih dugovanja u narednih 16 meseci, kaže za Insajder.net predsednik štrajkačkog odbora u Goši Milan Vujičić.

Prema njegovim rečima, danas su sa radnicima Goše razgovarali predstavnici Vlade, Železnica Srbije i Zoran Terzić u ime slovačke firme ŽOS Trnava koja je bivši vlasnik Goše.

„Terzić je obećao uplatu od 90 hiljada dinara svim radnicima. Sutra ili u petak 65 hiljada, a u narednih sedam dana još po 25 hiljada. Takođe, dogovor je da nam ostala dugovanja isplate u ratama u narednih 16 meseci,“ kaže Vujičić za Insajder.net.

Goša ima već ugovorene poslove koji su zbog štrajka na čekanju, međutim, Vujičić tvrdi da radnici neće početi sa radom sve dok im ne bude uplaćeno obećanih 90 hiljada dinara.

„Ako uplate onda smo spremni da prestanemo štrajk,“ kaže Vujičić za Insajder.

loading...

Podsetimo, više od 300 radnika je već tri nedelje u štrajku zbog toga što tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Ukupan dug samo prema radnicima je 1,8 miliona evra.

Ko je pravi vlasnik Goše?

Situacija se dodatno zakomplikovala jer je Goša 3. aprila dobila nove vlasnike. Slovačka ŽOS Trnava, koja je kupila Gošu 2007, prodala je firmu za 4,2 miliona evra kompaniji Lisnart Holdings Limited sa Kipra, čiji su vlasnici takođe poreklom iz Slovačke.

U Goši predstavnike firme iz Nikozije još niko nije ni video ni čuo, a radnici su za promenu vlasništva saznali tek pretragom registra privrednih društava.

Ostaje nejasno zbog čega predstavnici ŽOS Trnave pregovaraju sa radnicima Goše, kada više nisu vlasnici firme.

Na pitanje novinara Insajdera da li dolazak predstavnika ŽOS Trnave, koja je bivši vlasnik, znači da ta firma stoji iza kompanije Lisnart Holdings sa Kipra, Vujičić odgovara da je to „očigledno“.

„Mi smo to od početka tvrdili,“ kaže Vujičić za Insajder.net.

Ipak, generalni direktor Goše Milutin Šćepanović, koji je na tu funkciju postavljen pre 20 dana, tvrdi da je Lisnart Holdings vlasnik fabrike šinskih vozila, i da ne zna zbog čega stari vlasnici pregovaraju sa radnicima.

„Stvarno ne znam, ni ja nisam siguran šta se tu dešava. Oni verovatno imaju nekakav dogovor sa Vladom oko reprograma dugova,“ rekao je Šćepanović.

On je odbio da nam dostavi kontakt Lisnart Holdings Limited-a, tvrdeći da „nema ovlašćenja“ za tako nešto.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here