Home POLITIKA Dačić: Predložićemo da se Vokeru zabrani ulazak u Srbiju

Dačić: Predložićemo da se Vokeru zabrani ulazak u Srbiju

SHARE

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Jagodini najavio da će Ministarstvo spoljnih poslova iskoristiti sva pravna i politička sredstva kako bi uputila protest zbog izjave Vilijama Vokera i to će biti i tema obraćanja Savetu bezbednosti UN. Ministarstvo će, rekao je, predložiti Vladi Srbije da se razmotre sve mogućnosti da bi se prema Vokeru primenile određene mere kao što je zabrana ulaska na teritoriju Srbije.

Dačić je time reagovao na izjavu Vilijama Vokera, bivšeg šefa Verifikacione misije OEBS-a, da ima projekat za ujedinjenje Albanaca na Kosovu, u Albaniji i u dijaspori.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da događaji na Kosovu i Metohiji i bombardovanje koje je usledilo nisu bili slučajni, već da je to bila priprema za stvaranje takozvane nezavisne države Kosovo.

“Voker je tada, bez bilo kakve istrage i mišljenja stručnjaka, dao izjavu da je srpska vojska i policija ubila civile u selu Račak. To je bila osnova za odluku o bombardovanju Srbije. Taj isti čovek danas, posle završetka svog političkog mandata radi dalje za ostvarenje ciljeva ‘Velike Albanije’ “, izjavio je Dačić.

Dačić je kazao da “neki političari Evrope i Amerike govore da je ta teorija o velikoj Albaniji srpski izum“.

loading...

“Vidite i sami da je o tome govorio Rama, Tači, Musliju i sada o tome govori i Vilijam Voker. Srbija treba da iskoristi sva pravna i politička sredstva da svima to stavi do znanja. Voker nije jedini političar ili diplomata iz tog vremena koji koristi to što je radio za Kosovo u tom periodu”, rekao  je Dačić.

Dačić je kazao da su mnogi od diplomata i političara kasnije dobili posao na Kosovu.

“Mi ćemo proučiti sve mogućnosti kako možemo najbolje pravno da delujemo, da li možemo nekoga da tužimo, da li možemo politički da protestujemo, pre svega u OEBS-u. Ja sam to rekao juče američkom ambasadoru”, kazao je Dačić.

Kako je najavio, sledeće nedelje će biti održana sednica Saveza bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će u ime Vlade Srbije učestvovati ministarka pravde Nela Kuburović.

“Svakako da će to biti jedna od tema našeg obraćanja svim članovima Saveta bezbednosti”, rekao je Dačić.

Dačić je danas u Jagodini bio na otvaranju još jednog pogona italijanske fabrike “Aunde” koja proizvodi navlake za automobilska sedišta.

Izvor: Beta, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here