Home POLITIKA Beograd će se žaliti UN zbog izjave Vokera

Beograd će se žaliti UN zbog izjave Vokera

SHARE

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da će se Srbija obrati UN zbog izjave bivšeg šefa verifikacione misije OEBS na KiM Vilijema Vokera da radi na projektu stvaranja Velike Albanije.

“Naravno. Trebalo bi da se obratimo (UN). Projekat Velike Albanije nije samo problem Srbije. Uključuje teritoriju nekoliko zemalja Balkana i mislim da sve nas to treba da brine”, kazala je Joksimović za RTS.

Ona je ocenila da je izjava Vokera dokaz da projekat “Velike Albanije” nije samo projekat sa kojim se “flertuje” u vreme izbora, već nešto što postoji.

“Mislim da sada imamo dobru argumentaciju, dodatnu u rukama da pokažemo EU”, kazala je ona.

Kako pišu Večernje novosti,  ministarka pravde Srbije Nela Kuburović obavestiće zemlje članice UN o “sramnoj ulozi kreatora slučaja Račak” koji je poslužio za agresiju na Srbiju 1999, koji je sada albanski lobista i jedan od autora plana za promenu granica na Balkanu.

loading...

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da izjava bivšeg šefa verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera da ima projekat za ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, Albaniji i u dijaspori, predstavlja dokaz da je Voker velikoalbanski lobista i da se od početka zalagao za ostvarenje tog projekta.

“Srbija će na svakom mestu i na svakom nivou da iznosi ovaj krunski dokaz da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na KiM već borba protiv Srbije i stvaranje ‘Velike Albanije'”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da ne misli da će Srbija uskoro moći da vrati stvari unazad niti da natera Ameriku ni 23 zemlje Evropske unije da povuku priznanje Kosova, ali je rekao da se velika diplomatska borba nastavlja.

Prema pisanju medija, bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker izjavio je da ima projekat za ujedinjenje Albanaca na Kosovu, u Albaniji i u dijaspori. On je, kako prenose prištinski mediji, na svečanosti 17 godina od osnivanja Alijanse za budućnost Kosova rekao da od 1999. često dolazi na Kosovo, „s jednim ciljem, da Kosovo nastavi s koracima koje svi čekaju od 1999.“

U selu Račak su početkom 1999. nađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je tadašnja Misija OEBS-a, na čelu s Vokerom, optužila srpske snage bezbednosti, a ovaj događaj, iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima, presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju SR Jugoslavije.

Izvor: Beta

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here