Home DRUŠTVO Auto put odlaže privatizaciju

Auto put odlaže privatizaciju

SHARE

Odluka Saveta za privatizaciju Crne Gore da poništi tender za prodaju Luke Bar izaziva oprečne reakcije javnosti

Poljska kompanija OT Logistitiks jedina je dostavila ponudu za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar u vlasništvu države, po cijeni od 8,52 miliona eura, uslovljavajući to većinskim vlasništvom u željezničkom preduzeću Montekargo zašta su bili spremni da plate 2,5 miliona eura

Odluka Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Crne Gore da proglasi neuspješnim tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar koje su u vlasništvo države izazvala je brojne, uglavnom burne, reakcije crnogorske javnosti.

Tim povodom su se oglasili predstavnici Savjeta za privatizaciju, na čijem je čelu premijer Duško Marković, koji su saopštili da uprkos tome što je “jedini ponuđač na tenderu – poljska kompanija OT Logistitiks – kredibilan partner, cilj privatizacije ne bi mogao biti ostvaren jer se time ne obezbjeđuju državni interesi Crne Gore na ekonomskom, društvenom i bezbjedonosnom planu”. Nasuprot tome, za kompaniju OTL odluka Savjeta je neshvatljiva, naročito imajući u vidu dosadašnji tok tenderske procedure. I predsjednik DPS, bivši premijer Milo Đukanović, smatra da je odluka o poništenju tendera pogrešna, dok je ispravnom smatraju predstavnici pojedinih opozicionih partija, kao i neki ekonomski analitičari.

Iz Savjeta za privatizaciju su nakon preporuke Tenderskoj komisiji da poništi tender poručili da ova odluka ne znači ne privatizaciji “već je reč o čvrstom opredjeljenje Vlade Crne Gore da Luka Bar postane jedno od transportnih čvorišta i važna transportna ruta ne samo za balkanski region već i šire. Cilj je, takođe, da se poveća konkurentnost LB te da se stvore pretpostavke da se ne samo zadrže postojeći radnici, već i da se omogući otvaranje novih radnih mjesta”. Na tenderu za privatizaciju Poljaci su jedini dostavili ponudu za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar u vlasništvu države, po cijeni od 8,52 miliona eura, uslovljavajući to većinskim vlasništvom u željezničkom preduzeću Montekargo zašra su bili spremni da plate 2,5 miliona eura. Oni su se obavezali da u obje kompanije investiraju 17,45 miliona eura, kao i da zadrže sve radnike Za Poljake je odluka neprihvatljiva imajući u vidu dosadašnji tok tenderske procedure i uspješno okončane pregovore sa Tenderskom komisijom.


Eks premijer Crne Gore Milo Đukanović nezadovoljan je odlukom iz razloga što je kompanija OTL, kako je izjavio medijima, kredibilan partner. On je podsjetio da je Luka Bar projektovana za desetak miliona tona pretovara ali nikad nije iskorišćeno više od 30 odsto kapaciteta. “To znači da bi nešto trebalo mijenjati u dosadašnjem načinu upravljanja”, poručio je Đukanović i najavio da će se o ovome ozbiljno razgovarati unutar DPS-a. Predstavnici nekih opozicionih partija odluku Savjeta o poništenju tendera tumače kao nesposobnost vlasti da kvalitetno sprovedu privatizaciju zalažući se za to da Luka Bar i dalje ostane u državnom vlasništvu. S druge strane, mogu se čuti i mišljenja da se vlast “uplašila” da bi Poljaci, nakon kupovine 30 osto akcija i ispunjenja ugovorenih obaveza, mogli da preuzmu većinski udio u LB. Prema ocjeni pojedinih ekonomskih analitičara u Vladi su odlučili da sačekaju završetak izgradnje auto puta jer će se time, kako se procjenjuje, ne samo bolje iskoristiti potencijali ovog barskog preduzeća, već će i vrijednost LB skočiti.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here