Home DRUŠTVO Zločin u Šrpcima pred sudom posle 24 godine

Zločin u Šrpcima pred sudom posle 24 godine

SHARE

Zločin u Štrpcima mogao bi da se nađe pred sudom s obzirom na to da je Viši sud potvrdio optužnicu protiv pet okrivljenih. Oni su optuženi da su počinili ratni zločin u Štrpcima pre 24 godine, kada je ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti koji su putovali vozom na relaciji Beograd-Bar. Ipak, protiv odluke Višeg suda optuženi imaju pravo žalbe.

Viši sud smatra da činjenice i dokazi prikupljeni u optužnici Tužilaštva za ratne zločine daju visok nivo sumnji da su optuženi Gojko Lukić, Ljubiša Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić počinili ovo delo.

Optužnica u slučaju Štrpci podignuta je još u maju 2015, ali ju je Viši sud dva puta vraćao Tužilaštvu na doradu. Okrivljeni su bili u pritvoru četiri meseca, od decembra 2015. do marta 2016, a od tada se nalaze na slobodi.

U koordinisanoj akciji pravosudnih i policijskih organa Republike Srbije i Bosne i Hercegovine 5. decembra 2015. uhapšeno je ukupno 15 osumnjičenih za zločin u Štrpcima – petoro u Srbiji, a desetoro u BiH. Postupak pred Sudom BiH je u toku.

Nakon hapšenja porodice ubijenih u ovom zločinu rekle su da očekuju i da se pronađu tela ubijenih. Do danas su pronađena samo četiri tela nestalih iz voza u Štrpcima.

loading...

Pripadnici Vojske Republike Srpske su 27. februara 1993. na Železničkoj stanici Štrpci, kod Ruda, u BiH, iz voza na liniji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa nepunih 17 godina.

Za zločin u Štrpcima samo je Nebojša Ranisavljević pravnosnažno osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju, u Crnoj Gori.

Žrtve tog zločina su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Dječević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba.

Izvor: Insajder, Beta

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here