Home DRUŠTVO Zaključena rasprava po tužbi uzbunjivača protiv države

Zaključena rasprava po tužbi uzbunjivača protiv države

SHARE

Нисам могао да се помирим са затварањем случаја: Борко Јосифовски на конференцији Пиштаљке, Фотограф: Зоран Раш

09.05.2017

Пред Вишим судом у Београду у уторак је закључена главна расправа у поступку који узбуњивач Борко Јосифовски води против институција Републике Србије због вишегодишње одмазде коју трпи јер је узбунио јавност указавши на „трговину смрћу“ у београдској служби хитне помоћи.

Овај поступак се води по Закону о заштити узбуњивача, а Јосифовски је уз помоћ адвокатског тима Пиштаљке тужио Агенцију за борбу против корупције, Министарство здравља, МУП, Прво основно јавно тужилаштво у Београду и Више јавно тужилаштво у Београду због одмазде и због тога што нико није озбиљно испитао његове наводе о озбиљној корупцији која је неке људе коштала живота.

loading...

Борко Јосифовски је у центар пажње јавности доспео 2006. године када је као директор Хитне помоћи на конференцији за медије обелоданио да поједини лекари из те установе сарађују са погребницима и продају адресе умирућих пацијената, па чак и да касне са реанимацијом како би приватна погребна предузећа имала више посла. Два дана након ове објаве, тадашњи министар здравља Томица Милосављевић сменио је Јосифовског јер је у јавност изнео „непроверене информације“.

Ови наводи о спрези лекара и погребника до данас нису адекватно проверени од стране надлежних државних институција, а једини који је инсистирао да се они испитају је управо Борко Јосифовски који је након смене са чела Хитне помоћи добио и отказ, а као доктор медицинских наука са две специјализације и једном супспецијализацијом више од десет година не може да добије посао ни у једној државној здравственој установи.

Узбуњивач Јосифовски је пред судом изјавио да се није мирио са епилогом затварања случаја Хитне помоћи „јер се радило о тешком делу против здравља људи“. „Поднео сам кривичну пријаву јавном тужилаштву коју сам потпуно документовао и то уз сто докумената. Поднео сам налаз Комисије за ванредни стручни надзор и решење Министарства здравља донето по том налазу. Пријава је одбачена 20 дана након што сам поднео сву ту документацију, па је очигледно да никакве истраге није ни било“, рекао је Јосифовски.

Његове наводе испитивало је Више јавно тужилаштво (ВЈТ) у Београду које је утврдило да у овом случају нема места покретању кривичног поступка упркос томе што у извештају лекарске комисије која је истраживала случајеве са смртним исходом на које је указивао Јосифовски на првој страни пише да су лекарски извештаји попуњавани непотпуно и неадекватно и да се из њих не могу извести никакви релевантни подаци, о чему је Пиштаљка већ писала.

Пиштаљка је такође писала и о озбиљним мањкавостима полицијске истраге која је требало да на захтев тужилаштва истражи доказе узбуњивача Јосифовског.

Након разговора са породицама преминулих пацијената Хитне помоћи новинари Пиштаљке су се и сами уверили да већину њих нико није контактирао у вези са овим случајем и да први пут чују да је смрт њихових ближњих испитивала лекарска комисија или полиција, али је зато већина њих потврдила да су непосредно после смрти својих ближњих били контактирани од стране погребника.

Борко Јосифовски је годинама указивао и на корупцију и малверзације у Хитној помоћи. Своја сазнања о томе пријављивао је тужилаштвима, полицији, Агенцији за борбу против корупције, Републичком фонду здравственог осигурања, инспекцијама Министарства рада, Министарства здравља, Министарства финансија као и градоначелнику Београда, али ни ти наводи до данас нису на прави начин испитани.

Адвокат Пиштаљке Јелена Стојановић, која у овом поступку заступа Борка Јосифовског, рекла је на рочишту да је сада на суду да пружи правну заштиту узбуњивачу и тиме макар делимично задовољи правду. „Свака друга одлука унела би неспокој међу потенцијалне узбуњиваче и произвела уверење код њих да се не могу заштитити. Таква одлука би значила легализовање кршења прописа и охрабрење трговцима животима да несметано наставе са својим активностима“, рекла је Стојановић.

IZVOR PIŠTALJKA.RS
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here